CIASTO MAURYCY. Połączenie miodu, maku i masy grysikowej w jednym - PYCHA! :)


           Miałam ochotę wypróbować jakiś nowy przepis i zaskoczyć rodzinkę ciekawym smakiem. Przeglądając różne przepisy w Internecie mój wybór padł na ciasto o nazwie Maurycy. Bardzo fajnie prezentowało się na zdjęciu, a połączenie miodu, maku i masy grysikowej w jednym cieście jeszcze bardziej mnie zachęciło. Ciasto jest proste w przygotowaniu i co najważniejsze jest pyszne.

 
 
Przepis na ciasto znalazłam tutaj.

SKŁADNIKI:
  Ciasto miodowe:
  • 400g mąki, 
  • 150g masła/ margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki miodu płynnego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
  Biszkopt makowy:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej), 
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka octu, 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki suchego maku,
  • szczypta soli.
  Masa grysikowa:
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 7 łyżek kaszy manny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200g masła/margaryny (miękkiej).
  Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania. 

Rada: Ciasto najlepiej upiec ok. 2 dni wcześniej (blaty miodowe będą wtedy trochę bardziej miękkie).

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto miodowe:
          Mąkę przesiać na stolnicę. Masło (lub margarynę) z mąką posiekać nożem. Dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec dwa jednakowe placki. Piec po około 10-15 minut w temperaturze 180
°C (ja piekłam bez termoobiegu).
 
Biszkopt makowy: 
          Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać porcjami cukier, a potem pomału ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na samym końcu wsypać mak i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam bez termoobiegu).
 
Masa grysikowa: 
          Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać powoli kaszę mannę. Mieszać i gotować ok. 2 minuty. Wystudzić. Następnie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny grysik i ucierać.
 
Składanie ciasta: 
          Na jedno z ciast miodowych wyłożyć połowę masy grysikowej i równo rozsmarować. Na masę ułożyć biszkopt makowy. Na biszkopt wyłożyć drugą część masy grysikowej i równo rozsmarować. Na masie ułożyć drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...