Miałam ochotę wypróbować jakiś nowy przepis i zaskoczyć rodzinkę ciekawym smakiem. Przeglądając różne przepisy w Internecie mój wybór padł na ciasto o nazwie Maurycy. Bardzo fajnie prezentowało się na zdjęciu, a połączenie miodu, maku i masy grysikowej w jednym cieście jeszcze bardziej mnie zachęciło. Ciasto jest proste w przygotowaniu i co najważniejsze jest pyszne.
SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
- 400g mąki,
- 150g masła/ margaryny,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki miodu płynnego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Biszkopt makowy:
- 4 białka (w temperaturze pokojowej),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki suchego maku,
- szczypta soli.
Masa grysikowa:
- 1,5 szklanki mleka,
- 7 łyżek kaszy manny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 200g masła/margaryny (miękkiej).
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Rada: Ciasto najlepiej upiec ok. 2 dni wcześniej (blaty miodowe będą wtedy trochę bardziej miękkie).
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło (lub margarynę) z mąką posiekać nożem. Dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec dwa jednakowe placki. Piec po około 10-15 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam bez termoobiegu).
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło (lub margarynę) z mąką posiekać nożem. Dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec dwa jednakowe placki. Piec po około 10-15 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam bez termoobiegu).
Biszkopt makowy:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać porcjami cukier, a potem pomału ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na samym końcu wsypać mak i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam bez termoobiegu).
Masa grysikowa:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać powoli kaszę mannę. Mieszać i gotować ok. 2 minuty. Wystudzić. Następnie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny grysik i ucierać.
Składanie ciasta:
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz