Gdy znalazłam ten przepis w książeczce
Kasi musiałam go wypróbować. Łączy w sobie dwa smaki, które bardzo lubię: słodka
śmietana kremówka i jabłka. To ciasto trochę przypomina mi szarlotkę z bitą
śmietaną, choć nie do końca. Nazwa „niebo
w gębie” jest według mnie w 100% trafiona. Ciasto jest po prostu przepyszne,
delikatne i rozpływa się w ustach. Jest proste do zrobienia i chyba nie może się
nie udać.
Przepis pochodzi z książki Kasia „Smakowite Domowe Ciasta”.
Ciasto:
50
dag mąki
1
szkl. cukru
7
dag margaryny Kasia
2
jajka
4
łyżki mleka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody oczyszczonej
50
dag jabłek
Bita śmietana:
3
szkl. gęstej schłodzonej śmietany (30%)
1
opakowanie cukru wanilinowego
15
dag cukru
Do dekoracji:
posiekane
orzechy lub starta czekolada
Użyłam
dwóch blach o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą
masę, a następnie dodać mleko, ostudzoną, roztopioną na parze Kasię i sodę
oczyszczoną. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne
miejsce (ja wkładam do lodówki).
Do masy dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części.
Blachę posmarować margaryną, wyłożyć
papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Na ciasto zetrzeć na
grubych oczkach obrane jabłka. (Ja posypuje dodatkowo jabłka cynamonem.) Nakryć
drugą częścią ciasta i upiec w piekarniku nagrzanym do 1800C. (Ciasto
piekłam ok. 50 min.)
Trzecią część ciasta upiec oddzielnie w
identycznej blaszce (piekłam ok. 15 min.).
Oba ciasta muszą całkowicie ostygnąć.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem
waniliowym na sztywną masę. Podzielić na dwie części. (Podczas ubijania cukier
do śmietany dodaje po łyżce.)
Jedną część śmietany wyłożyć na
szarlotkę. Przykryć suchym plackiem, a następnie pozostałą częścią śmietany.
Wierzch ciasta posypać orzechami lub
startą czekoladą.
(Ciasto
przechowujemy w lodówce.)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz