Halloween- ciasto Dracula , połączenie buraków, gorzkiej czekolady i migdałów

      W dzień taki  jak Halloween nie mogło zabraknąć mrocznego wypieku. Tym razem połączenie, które dla niektórych może być nietypowe ale zapewniam, że się do niego przekonacie.....buraki z gorzką czekoladą i migdałami . Do tego krwisty lukier czyli uczta Draculi.





Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego ciemnego
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią 
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 250 g surowych czerwonych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach
Przygotowanie :
      Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym lub cukrem z wanilią, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i zmielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (można użyć do lukru). Dodać je do ciasta wraz z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto (u mnie keksówka choć może być też mała tortownica do 20cm).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie krwistego lukru:
Możemy użyć co mamy czerwonego sok z buraków, ewentualnie jakiś czerwony sok np z wiśni i połączyć go z cukrem pudrem lekko podgrzewając do czasu rozpuszczenia cukru. 








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...