Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 150 g brązowego cukru trzcinowego ciemnego
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 250 g surowych czerwonych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym lub cukrem z wanilią, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i zmielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (można użyć do lukru). Dodać je do ciasta wraz z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto (u mnie keksówka choć może być też mała tortownica do 20cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie krwistego lukru:
Możemy użyć co mamy czerwonego sok z buraków, ewentualnie jakiś czerwony sok np z wiśni i połączyć go z cukrem pudrem lekko podgrzewając do czasu rozpuszczenia cukru.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz