Ciasto BOUNTY... słodka kokosowa rozkosz dla podniebienia!


          To ciasto kusiło mnie już od dawna i teraz zdecydowałam, że sprawdzę, czy faktycznie warto ulec pokusie. Myślę, że z pewnością będzie smakowało fanom znanego batonika BOUNTY! Masa kokosowa jest słodka i intensywnie kokosowa tak, jak w prawdziwym Bounty :) To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje, a zarazem jest proste i szybkie w przygotowaniu.



SKŁADNIKI:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej),
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 50 g ciemnej czekolady (startej).
Masa kokosowa:
  • 600 ml mleka,
  • 300 g wiórków kokosowych,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 250 g masła/margaryny.
Polewa czekoladowa:
  • 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 120 g masła/margaryny.
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt czekoladowy

          Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, do tego zetrzeć czekoladę i wymieszać. Powoli wsypywać i wszystko delikatnie mieszać łyżką tylko do połączenia składników. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
          Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (do "suchego patyczka"). Biszkopt musi ostygnąć.

Masa kokosowa
          Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać wiórki kokosowe. To wszystko gotować na małym ogniu do momentu, aż wiórki wchłoną mleko (ok.15-20 min.) Następnie do gorącej masy dodać masło/margarynę i mieszać aż się rozpuści. Masę kokosową zostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa
          Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z kakao i masłem/ margaryną umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej (do uzyskania jednolitej, gęstej polewy). Polewę należy wystudzić.

Składanie ciasta
          Biszkopt czekoladowy posmarować masą kokosową i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Potem całość polać polewą i ponownie schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.





2 komentarze :

  1. kupiony w piekarni...hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło Panie Marcinie za komplement, skoro wygląda jak z piekarni to znak, że w tym co robimy jesteśmy coraz lepsze.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...