Blaty kruchego ciasta przełożone kwaskowatą masą jabłkową a całość wykończona słodką polewą orzechowo-miodową. To słodko-kwaśne połączenie z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. Ciasto nie jest trudne, ładnie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje.
Kruche ciasto:
- 250 g margaryny (schłodzonej),
- 120 g cukru,
- 450 g mąki,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- trochę mąki do podsypywania przy wałkowaniu ciasta.
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 kg jabłek,
- 1/3 szkl. wody.
Polewa orzechowa :
- 80 g margaryny,
- 120 g cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 220 g pokrojonych orzechów.
Kruche ciasto:
Margarynę z mąką posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem zmieszać. Potem dodać jajka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i całość podzielić na trzy części. Schłodzić w lodówce około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno blachy. (Podczas wałkowania można podsypywać ciasto delikatnie mąką, żeby się nie przyklejało do stolnicy i wałka.) Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) i piec ok. 20 minut (aż się zarumieni).
W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Ciasta ostudzić.
Masa jabłkowa :
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podlać 1/3 szklanki wody, smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Troszkę przestudzić.
Polewa orzechowa:
Margarynę roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na końcu dodać pokrojone orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Składanie ciasta:
Układamy pierwszy blat kruchego ciasta. Następnie na ciasto wykładamy ½ masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znowu wykładamy resztę masy jabłkowej. Na to kładziemy trzeci blat kruchego ciasta i całość smarujemy polewą orzechową.
Masa jabłkowa :
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podlać 1/3 szklanki wody, smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Troszkę przestudzić.
Polewa orzechowa:
Margarynę roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na końcu dodać pokrojone orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Składanie ciasta:
Układamy pierwszy blat kruchego ciasta. Następnie na ciasto wykładamy ½ masy jabłkowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znowu wykładamy resztę masy jabłkowej. Na to kładziemy trzeci blat kruchego ciasta i całość smarujemy polewą orzechową.
Jabłecznik należy wstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej, żeby kruche blaty zmiękły od jabłek, wtedy łatwiej się będzie kroiło.
Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej, żeby kruche blaty zmiękły od jabłek, wtedy łatwiej się będzie kroiło.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz