MUFFINKI CYNAMONOWE Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI :)


          Tym razem chcę się podzielić z Wami przepisem na muffinki w wersji jesiennej. Połączenie jabłek i cynamonu to zdecydowanie moje smaki. Muffinki w tym wydaniu są wilgotne i wspaniale aromatyczne. Bardzo szybko i prosto się je przygotowuje. Wywołują naprawdę przyjemne doznania smakowe. Przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Serdecznie polecam Wam ten przepis :)


SKŁADNIKI (na 12-14 muffinek):
  • 2 - 3 duże jabłka, 
  • 2 – 3 garści rodzynek, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody, 
  • 3 łyżeczki cynamonu (mniej lub więcej, jak kto lubi), 
  • szczypta soli, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki margaryny. 
(Zamiast rodzynek można dać np. ok. 50g płatków migdałowych lub tabliczkę czekolady pokrojoną w kosteczkę.)


PRZYGOTOWANIE:

          Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C (bez termoobiegu) lub 1800C (z teromobiegiem). Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
          Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól. Składniki suche dobrze wymieszać łyżką.
          Jajka roztrzepać z mlekiem. Wlać razem z roztopioną margaryną do miski z suchymi składnikami. Wszystko mieszać tylko do połączenia składników.
          Następnie dodać pokrojone jabłka i rodzynki (lub płatki migdałowe/czekoladę). Wszystko wymieszać łyżką (nie wolno używać miksera!).
          Jeśli macie metalową formę do muffinek to wyłóżcie ją papierowymi papilotkami, przy silikonowych nie ma takiej potrzeby.
          Foremki wypełnić ciastem do ¾ ich wysokości i piec przez 20-25 minut w temperaturze 2000C (bez termoobiegu) lub 1800C (z teromobiegiem). Po wyjęciu muffinek z piekarnika poczekać 10 minut i dopiero potem wyjąć je z formy.



Przepis na muffinki znalazłam tu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...