Ciasto orzechowe przekładane pyszną masą budyniową z biszkoptami nasączonymi w kawie i wódce. Całość wykończona brzoskwiniami w galaretce. Eksplozja smaku :) Jest nie za słodkie i wilgotne, a dzięki brzoskwiniom i galaretce lekko orzeźwiające. Serdecznie polecam Wam to ciasto, jest naprawdę warte grzechu :)
SKŁADNIKI:
I biszkopt orzechowy:
- 4 białka,
- 10 dag cukru,
- 5 dag orzechów włoskich pokrojonych,
- 5 dag orzechów włoskich mielonych,
- 5 dag wiórek kokosowych,
- 5 dag rodzynek,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka.
- 4 białka,
- 10 dag cukru,
- 5 dag orzechów włoskich pokrojonych,
- 5 dag orzechów włoskich mielonych,
- 5 dag wiórek kokosowych,
- 5 dag rodzynek,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka.
- ¾ litra soku z brzoskwiń (jeśli w puszce jest mniej soku, to różnice uzupełniamy wodą),
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru,
- 400 g masła (miękkiego!).
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżeczki wody przegotowanej,
- 1/3 szkl. wódki.
- 1 paczka małych biszkoptów (ok. 120 g)*,
- odsączone brzoskwinie z 1 puszki,
- 2 galaretki (pomarańczowe albo brzoskwiniowe),
- 3 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).
* Zamiast biszkoptów można dać też delicje (ja jednak zdecydowanie wolę wersję z biszkoptami). Jeśli zdecydujecie się na delicje, to należy je również nasączyć w ponczu i układać czekoladą do dołu.
PRZYGOTOWANIE:
I biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać łyżką. Potem powoli wsypywać mielone orzechy, wiórki kokosowe i znowu wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone orzechy ponownie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem. Po upieczeniu wystudzić.
II biszkopt orzechowy:
Przygotować i upiec w ten sam sposób jak pierwszy biszkopt.
Masa:
W ½ szkl. soku z brzoskwiń dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę i budynie śmietankowe (otrzymamy mieszankę budyniową). Resztę soku z brzoskwiń zagotować z cukrem. Do zagotowanego soku wlewać powoli mieszankę budyniową (ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki). Ugotować budyń i wystudzić go.
Masło miksować, aż stanie się prawie białe i trochę puszyste. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolitą masę.
Odłożyć do miseczki kilka łyżek masy (będzie potrzebna do posmarowania wierzchu ciasta przed ułożeniem brzoskwiń i wylaniem galaretki). Resztę masy podzielić na dwie części.
Połowę masy wyłożyć na pierwszy biszkopt orzechowy.
Poncz:
Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i dodać spirytus.
Na wyłożoną na pierwszym biszkopcie masę układać małe biszkopty nasączone w ponczu. Następnie małe biszkopty przykryć drugą połową masy. Na to wszystko położyć drugi biszkopt orzechowy i posmarować go cienko wcześniej odłożoną masą.
Potem brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na cieście. (Ja nie dałam brzoskwiń, bo domownicy zdążyli zjeść nim się zorientowałam :))
Rozrobić 2 galaretki w 3 szkl. przegotowanej gorącej wody. Galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na poukładane brzoskwinie i wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Rozrobić 2 galaretki w 3 szkl. przegotowanej gorącej wody. Galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na poukładane brzoskwinie i wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz