Ciasto KORA ORZECHOWA - bajeczny smak :)


          Ciasto orzechowe przekładane pyszną masą budyniową z biszkoptami nasączonymi w kawie i wódce. Całość wykończona brzoskwiniami w galaretce. Eksplozja smaku :) Jest nie za słodkie i wilgotne, a dzięki brzoskwiniom i galaretce lekko orzeźwiające. Serdecznie polecam Wam to ciasto, jest naprawdę warte grzechu :)



SKŁADNIKI:

I biszkopt orzechowy:
  • 4 białka,
  • 10 dag cukru,
  • 5 dag orzechów włoskich pokrojonych,
  • 5 dag orzechów włoskich mielonych,
  • 5 dag wiórek kokosowych,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.
II biszkopt orzechowy:
  • 4 białka,
  • 10 dag cukru,
  • 5 dag orzechów włoskich pokrojonych,
  • 5 dag orzechów włoskich mielonych,
  • 5 dag wiórek kokosowych,
  • 5 dag rodzynek,
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.
Masa:
  • ¾ litra soku z brzoskwiń (jeśli w puszce jest mniej soku, to różnice uzupełniamy wodą),
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 400 g masła (miękkiego!).
Poncz:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki wody przegotowanej,
  • 1/3 szkl. wódki.
Dodatkowo:
  • 1 paczka małych biszkoptów (ok. 120 g)*,
  • odsączone brzoskwinie z 1 puszki,
  • 2 galaretki (pomarańczowe albo brzoskwiniowe), 
  • 3 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).

* Zamiast biszkoptów można dać też delicje (ja jednak zdecydowanie wolę wersję z biszkoptami). Jeśli zdecydujecie się na delicje, to należy je również nasączyć w ponczu i układać czekoladą do dołu.


PRZYGOTOWANIE:

I biszkopt orzechowy:
          Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać łyżką. Potem powoli wsypywać mielone orzechy, wiórki kokosowe i znowu wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone orzechy ponownie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
           
Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem. Po upieczeniu wystudzić. 

II biszkopt orzechowy:
          Przygotować i upiec w ten sam sposób jak pierwszy biszkopt.

Masa:
          W ½ szkl. soku z brzoskwiń dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę i budynie śmietankowe (otrzymamy mieszankę budyniową). Resztę soku z brzoskwiń zagotować z cukrem. Do zagotowanego soku wlewać powoli mieszankę budyniową (ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki). Ugotować budyń i wystudzić go.
          Masło miksować, aż stanie się prawie białe i trochę puszyste. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolitą masę.
         Odłożyć do miseczki kilka łyżek masy (będzie potrzebna do posmarowania wierzchu ciasta przed ułożeniem brzoskwiń i wylaniem galaretki). Resztę masy podzielić na dwie części.
         Połowę masy wyłożyć na pierwszy biszkopt orzechowy.

Poncz: 
         Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i dodać spirytus.

         Na wyłożoną na pierwszym biszkopcie masę układać małe biszkopty nasączone w ponczu. Następnie małe biszkopty przykryć drugą połową masy. Na to wszystko położyć drugi biszkopt orzechowy i posmarować go cienko wcześniej odłożoną masą. 
          Potem brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na cieście. (Ja nie dałam brzoskwiń, bo domownicy zdążyli zjeść nim się zorientowałam :))

          Rozrobić 2 galaretki w 3 szkl. przegotowanej gorącej wody. Galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
          Tężejącą galaretkę wylać na poukładane brzoskwinie i wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

         Ciasto przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...