Kiedy brakuje czasu najlepsze są szybkie ciasta. I to własnie do takich należy. Szybkie, smaczne, wilgotne. Długo zachowuje swoją wilgotność i jest mocno czekoladowe z delikatną nutką bananów. Przy okazji można pozbyć się ciemniejących bananów, które w tym wypadku nadają się znakomicie.
Składniki:
- 180 g cukru (dałam cukier brązowy)
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150-200g czekolady deserowej
- 50 ml oleju roślinnego
- 50 ml szklanki ciepłej wody
- 100 ml mleka
- 2 banany
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 70 ml kremówki
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z olejem. Zdjąć garnek z ognia, dodać wodę i mleko. Do drugiego naczynia wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, jajko oraz banany i połączyć składniki łyżką. Gotowe ciasto wylać do tortownicy (średnica: 20-23 cm) lub keksówki. Piec w temperaturze 170°C do suchego patyczka około 40 - 50 minut.
Polewa:
Kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.
Gotowe ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub inną smaczną ozdobą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz