Szybkie czekoladowe ciasto bananowe


           Kiedy brakuje czasu najlepsze są szybkie ciasta. I to własnie do takich należy. Szybkie, smaczne, wilgotne. Długo zachowuje swoją wilgotność i jest mocno czekoladowe z delikatną nutką bananów. Przy okazji można pozbyć się ciemniejących bananów, które w tym wypadku nadają się znakomicie.



Składniki:
  • 180 g cukru (dałam cukier brązowy)
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150-200g czekolady deserowej
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml szklanki ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 banany 

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

          Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z olejem. Zdjąć garnek z ognia, dodać wodę i mleko. Do drugiego naczynia wrzucić wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, jajko oraz banany i połączyć składniki łyżką. Gotowe ciasto wylać do tortownicy (średnica: 20-23 cm) lub keksówki. Piec w temperaturze 170°C do suchego patyczka około 40 - 50 minut.

Polewa:

         Kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.

         Gotowe ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub inną smaczną ozdobą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...