CIASTO Z PIERNICZKAMI, MASĄ JABŁKOWĄ I ŚMIETANOWO-AGRESTOWĄ :) Zniewalający smak :)


        To ciasto, a raczej jego doskonały smak zapada głęboko w pamięci. Znajdziecie tu puszysty biszkopt, dwie masy: jabłkową i śmietanowo-agrestową, a między nimi smak korzenny w postaci mięciutkich pierniczków w czekoladzie. Całość dopełnia polewa z gorzkiego kakao. Takie połączenie różnych smaków zasługuje na uznanie.



SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szkl. mąki,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
  • 1 - 1,5 kg jabłek, *
  • 2 galaretki (u mnie truskawkowe),
  • 1/3 szkl. wody.
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej),
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 2/3 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Polewa:
  • 5 łyżek wody, 
  • ½ szkl. cukru, 
  • 150 g margaryny (ja używam Kasi), 
  • 50g kakao gorzkiego. 
Dodatkowo:
  • ok. 400 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie,
  • płatki migdałowe / wiórki kokosowe / dekoracyjna posypka (opcjonalnie).

Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).

* Można użyć również gotowych jabłek prażonych ze słoika, wtedy potrzebny jest litrowy słoik.


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
          Oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, potem powoli wlać olej i delikatnie wymieszać. Porcjami wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
          Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (aż się ładnie zrumieni). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Jedną część biszkoptu (spód) włożyć z powrotem do blaszki.

Masa jabłkowa:
          Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podlać 1/3 szklanki wody, smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
        Jeśli używamy gotowych jabłek prażonych ze słoika, należy je też przełożyć do garnka i dobrze podgrzać (mają być gorące), garnek zdjąć z pieca, wsypać galaretki i wszystko razem dokładnie wymieszać.
        Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć ją na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki.

 Masa śmietanowa:
          Rozrobić dokładnie galaretki w 2/3 szkl. przegotowanej gorącej wody (mieszać, aż galaretki się rozpuszczą). Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.         Gotową masę wyłożyć na pierniczki i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu.

Polewa:
         Wodę z cukrem zagotować, dodawać kakao ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilę pogotować nadal ciągle mieszając, aż będzie całkiem gładka konsystencja. Zdjąć z pieca i po kawałeczku dodawać margarynę, mieszać aż się rozpuści (nie dodaję odrazu całego kawałka margaryny, żeby polewa się nie zważyła). Polewę należy przestudzić.
           Ciasto polać polewą. Dodatkowo można delikatnie posypać
troszkę płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi albo jakąś dekoracyjną posypką. 

         Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...