Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 150 gram margaryny,
- 1 jajko.
Masa jabłkowa:
- 9 dużych jabłek,
- 1 op. galaretki pomarańczowej.
Ciasto kokosowe:
- 2/3 szklanki cukru,
- 150 gram wiórek kokosowych,
- 4 białka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Ciasto orzechowe:
- 2/3 szklanki cukru,
- 150 gram zmielonych orzechów,
- 4 jajka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Ciasto kruche:
1. Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.
Masa jabłkowa:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć i zestawić z pieca.
2. Do gorących jabłek wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić.
Ciasto kokosowe:
1. Białka ubić, dodać cukier, na końcu delikatnie wsypać wiórki kokosowe i mąkę i wymieszać.
Ciasto orzechowe:
1. Białka ubić, dodać cukier, następnie po jednym żółtku, orzechy i resztę składników. Delikatnie wymieszać.
Złożenie:
1. Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę (33 x 22 cm).
2. Wyłożyć na nią masę jabłkową, ciasto kokosowe, a potem orzechowe.
3. Przykryć drugą częścią ciasta kruchego.
4. Piec 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić i odwrócić.
5. Dowolnie dekorować polewą, masą kajmakową lub posypać cukrem pudrem.
Czy ciasto kruche bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak w tym wypadku bez proszku.
UsuńCiasto wygląda znakomicie,pewnie smakuje jeszcze lepiej.Muszę upiec,żeby spróbować.Pozdrawiam...!!!
OdpowiedzUsuńwitam;) czy koniecznie trzeba go odwracać;) trochę mnie przeraża,że się rozwali a planuje je zrobić na weekend. można to pominąć albo warstwy dać odwrotnie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie trzeba odwracać choć lepiej się prezentuję odwrócone, ale to tylko kwestia estetyczna. Warstwy trzeba dać zgodnie z przepisem. Pozdrawiam :)
Usuń