SEROWE CAPPUCCINO - ciasto bez pieczenia. Uczta dla kawoszy i nie tylko... :)


          To ciasto jest idealnym połączeniem smaku kawy, serowej pianki i gorzkiego kakao. Jeśli lubicie kawowe klimaty, musicie wypróbować ten przepis. Zachwycą Was te mięciutkie biszkopty nasączone kawą i delikatna piankowa masa serowa. Całość rozpływa się w ustach :) Ta wersja serowego cappuccino nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie jest szybka i prosta w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:

Masa serowa:

  • 250 g masła (miękkiego), 
  • 3 żółtka, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 250 g mleka w proszku (ok. 2 szkl.), 
  • 500 g sera białego wiaderkowego, 
  • 3 łyżki żelatyny. 
Poncz*:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • ½ szkl. przegotowanej gorącej wody, 
  • 70 ml mleka.
Dodatkowo:
  • 2 op. okrągłych biszkoptów (ok. 250 g – 300 g),
  • gorzkie kakao i cukier puder (do posypania wierzchu ciasta). 

W oryginalnym przepisie było podane aby rozpuścić 3 łyżeczki kawy w ½ szklanki wody i 70 ml mleka, ja jednak nasączałam chyba nieco mocniej biszkopty i zużyłam 6 łyżeczek kawy na 1 szklankę wody i 140 ml mleka :)


PRZYGOTOWANIE:

Poncz:

          W gorącej wodzie rozpuścić kawę, dodać mleko i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Masa serowa:
         Żelatynę rozpuścić w ok. ½ szklanki (nie więcej) gorącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia.

         Blachę (ok. 25 cm × 21 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać nasączone ponczem biszkopty (jedną warstwę).

          W związku z tym, iż używamy surowych jajek a ciasta nie pieczemy, to całe jajka przed wybiciem ze skorupek warto sparzyć. (Ja wlewam do kubeczka wrzątek i na łyżce zanurzam jajka na jakieś 3-4 sekundy.)
         Żółtka z cukrem pudrem ubić na jednolitą masę (najlepiej w metalowej albo żaroodpornej misce). Miskę z żółtkami postawić na kąpieli wodnej w taki sposób, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody. Podgrzewać stale mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Zdjąć miskę z kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić.

          Masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone ubite żółtka. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce ser, potem małymi porcjami wsypywać mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciągle miksując, wlewać małym strumieniem ostudzoną żelatynę.

         Gotową masę wylać na blachę z nasączonymi biszkoptami i wyrównać wierzch. Całość przykryć kolejną porcją biszkoptów nasączonych ponczem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Potem wierzch ciasta posypać obficie kakao i trochę cukrem pudrem.

         Ciasto przechowywać w lodówce.


Przepis na serowe cappuccino znalazłam tu, troszkę go jednak zmieniłam.

2 komentarze :

  1. Ojej! myślę, że Ty masz taki talent, że powinnaś sprzedawać swoje wypieki do pobliskich kawiarni :) Gratuluję talentu kulinarnego i trzymam kciuki za dalsze wypieki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...