To ciasto jest idealnym połączeniem smaku kawy, serowej pianki i gorzkiego kakao. Jeśli lubicie kawowe klimaty, musicie wypróbować ten przepis. Zachwycą Was te mięciutkie biszkopty nasączone kawą i delikatna piankowa masa serowa. Całość rozpływa się w ustach :) Ta wersja serowego cappuccino nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Masa serowa:
- 250 g masła (miękkiego),
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 g mleka w proszku (ok. 2 szkl.),
- 500 g sera białego wiaderkowego,
- 3 łyżki żelatyny.
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- ½ szkl. przegotowanej gorącej wody,
- 70 ml mleka.
- 2 op. okrągłych biszkoptów (ok. 250 g – 300 g),
- gorzkie kakao i cukier puder (do posypania wierzchu ciasta).
* W oryginalnym przepisie było podane aby rozpuścić 3 łyżeczki kawy w ½ szklanki wody i 70 ml mleka, ja jednak nasączałam chyba nieco mocniej biszkopty i zużyłam 6 łyżeczek kawy na 1 szklankę wody i 140 ml mleka :)
PRZYGOTOWANIE:
Poncz:
W gorącej wodzie rozpuścić kawę, dodać mleko i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w ok. ½ szklanki (nie więcej) gorącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia.
Blachę (ok. 25 cm × 21 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać nasączone ponczem biszkopty (jedną warstwę).
W związku z tym, iż używamy surowych jajek a ciasta nie pieczemy, to całe jajka przed wybiciem ze skorupek warto sparzyć. (Ja wlewam do kubeczka wrzątek i na łyżce zanurzam jajka na jakieś 3-4 sekundy.)
Żółtka z cukrem pudrem ubić na jednolitą masę (najlepiej w metalowej albo żaroodpornej misce). Miskę z żółtkami postawić na kąpieli wodnej w taki sposób, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody. Podgrzewać stale mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Zdjąć miskę z kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone ubite żółtka. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce ser, potem małymi porcjami wsypywać mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciągle miksując, wlewać małym strumieniem ostudzoną żelatynę.
Gotową masę wylać na blachę z nasączonymi biszkoptami i wyrównać wierzch. Całość przykryć kolejną porcją biszkoptów nasączonych ponczem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Potem wierzch ciasta posypać obficie kakao i trochę cukrem pudrem.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ojej! myślę, że Ty masz taki talent, że powinnaś sprzedawać swoje wypieki do pobliskich kawiarni :) Gratuluję talentu kulinarnego i trzymam kciuki za dalsze wypieki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń