Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy, który można swobodnie wykorzystać na kilka sposobów. Ciasto może służyć jako rolada lub rogaliki, można również zastosować różne rodzaje nadzienia. Ciasto robi się szybko i jest to wersja dla leniwych.



Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 szklanki mąki, 
  • szczypta soli,
  • 2 całe jajka.

Wykonanie:

     Margarynę podgrzewamy tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn, cukier oraz niemal roztopioną margarynę. Mieszamy łyżką do połączenia składników trwa to zazwyczaj nie dłużej niż 2 minuty. Gotowe gładkie ciasto przykrywamy w misce talerzem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

     Po tym czasie wyjmujemy ciasto, które powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i sztywniejsze w strukturze co ułatwi nam dalszą obróbkę.
     Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Dzielimy ciasto i tu możemy poszaleć: na 2 części jak chcemy długie ładne rolady makowe, na 4 jak chcemy mniejsze lub rozwałkowujemy każdą z części i dzielimy na trójkąty tworząc tym samym pyszne rogaliki. Ciasto jest na tyle uniwersalne że można je również wykorzystać na rogaliki, drożdżówki itd. (dla zainteresowanych z tej porcji wychodzi ok 48 szt. małych rogalików). Na rozwałkowane kawałki nakładamy w zależności od upodobań mak, ser, powidła, czekoladę itd. Zawijamy w rolady i smarujemy wierzch jajkiem. 
Pieczemy 40-45 minut. Rogaliki natomiast ok (15 minut).







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...