To ciasto ma same zalety. Po pierwsze: rewelacyjny smak. Delikatność kokosowego kremu budyniowego plus słone krakersy, które przełamują słodycz to rewelacyjne połączenie. Dzięki temu ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka i nie za słodka.
Po drugie: ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i w dodatku bez pieczenia.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby krakersy zmiękły, wtedy będzie się lepiej kroiło.
- 3 szkl. mleka,
- 4 łyżki mąki pszennej*,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej*,
- 3 żółtka,
- 1 szkl. cukru,
- 16 g cukru waniliowego,
- 250 g margaryny (ja daję margarynę Palmę z murzynkiem)**,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 2 paczki prostokątnych solonych krakersów Lajkonik (2 x 180g),
- 75 - 100 g. płatków migdałowych.
*Ja daję takie łyżki nie bardzo kopiaste, ani też nie całkiem płaskie, tylko takie średnie.
** Margarynę trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby była miękka.Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).
PRZYGOTOWANIE:
W jednej szklance chłodnego mleka rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz żółtka. Dwie pozostałe szklanki mleka zagotować i rozpuścić w nim cukier zwykły i cukier waniliowy.
Do mleka gotującego się na małym ogniu wlać mleko z wymieszanymi mąkami i żółtkami. ( Ja wlewam przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki.) Na tym małym ogniu cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje, uważać żeby nie przypalić. Jak budyń już zgęstnieje, to od razu zestawić z pieca i jeszcze chwilkę mieszać (żeby nie porobiły się grudki). Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia.
Margarynę utrzeć mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzony budyń. Następnie dodać 2/3 paczki wiórków kokosowych i jeszcze chwilkę miksować.Otrzymaną masę podzielić na 3 części.
Płatki migdałowe również podzielić na 3 części.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę krakersów (ja przed ułożeniem papieru delikatnie smaruję blachę margaryną, żeby papier się lepiej trzymał i wygodniej się układało krakersy). Na krakersy wyłożyć jedną część masy i posypać jedną częścią płatków migdałowych.
Następnie ułożyć drugą warstwę krakersów, na to masę i posypać płatkami migdałowymi.
Dalej ułożyć trzecią warstwę krakersów i na to znowu masę, potem posypać 1/3 paczki wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, bo krakersy muszą trochę zmięknąć. Rafaello trzeba przechowywać w lodówce.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę krakersów (ja przed ułożeniem papieru delikatnie smaruję blachę margaryną, żeby papier się lepiej trzymał i wygodniej się układało krakersy). Na krakersy wyłożyć jedną część masy i posypać jedną częścią płatków migdałowych.
Następnie ułożyć drugą warstwę krakersów, na to masę i posypać płatkami migdałowymi.
Dalej ułożyć trzecią warstwę krakersów i na to znowu masę, potem posypać 1/3 paczki wiórków kokosowych i płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, bo krakersy muszą trochę zmięknąć. Rafaello trzeba przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz