Brazylianka miodowe ciasto z masą budyniową i jabłkową


         Ciasto "Brazylianka" pochodzi z Wielkiej Księgi siostry Anastazji. Jest to bardzo smaczny miodowy placek z 2 masami. Całość świetnie się komponuje, gdyż słodycz ciasta i kremu budyniowego przełamuje kwaskowatość jabłek. Ciasto powinno być upieczone nieco wcześniej, żeby warstwy mogły zmięknąć.


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki miodu 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 300 g cukru pudru 
  • 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto będzie miękkie śmietana nie będzie konieczna, albo należy zmniejszyć jej ilość) 

Wykonanie:
         Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w blaszce w formacie 25x30 w 200°C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.

Składniki na krem:

  • 1 szklanka mleka 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 15 dag masła 
  • 1 cukier waniliowy 

Wykonanie kremu:
        Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń.

Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek 
  • 1 galaretka 

Wykonanie masy jabłkowej:
        Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić, zdjąć z ognia, dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.

         Jeden blat ciasta umieścić w blaszce (można go wedle uznania dodatkowo nasączyć kawą lub ponczem). Wyłożyć krem budyniowy. Położyć drugi placek na który nakładamy ciepłą masę jabłkową i przykrywamy trzecim plackiem.

         Górę polewamy polewą lub roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...