Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sody
- 300 g cukru pudru
- 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto będzie miękkie śmietana nie będzie konieczna, albo należy zmniejszyć jej ilość)
Wykonanie:
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować i upiec na papierze w blaszce w formacie 25x30 w 200°C przez około 20 minut. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo cienkie, ale w pieczeniu sporo urośnie.
Składniki na krem:
- 1 szklanka mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie kremu:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić, zdjąć z ognia, dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce (można go wedle uznania dodatkowo nasączyć kawą lub ponczem). Wyłożyć krem budyniowy. Położyć drugi placek na który nakładamy ciepłą masę jabłkową i przykrywamy trzecim plackiem.
Górę polewamy polewą lub roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz