Wiele smaków, aromatów, dużo cennych składników tak właśnie wygląda nasz nowy przepis na wegetariański pasztet.
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Ponadto jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.
Nie wymaga namaczania, ani innych skomplikowanych procedur kuchennych. Podczas gotowania wchłania całą wodę, dzięki czemu wszystkie wartości odżywcze pozostają w garnku.
W przeciwieństwie do fasoli jest lekkostrawna i może być spożywana nawet codziennie. Samo zdrowie! :)
Składniki:
- 250 gram czerwonej soczewicy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 5 pieczarek,
- 3 marchewki,
- 1/2 czerwonej papryki lub jedna cała mała,
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej,
- majeranek,
- zioła prowansalskie,
- pieprz, sól,
- 1/3 małego słoiczka suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, gotować w lekko osolonej wodzie ok 7 minut, po czym ostudzić. Marchewki obrać i gotować do miękkości. Ostudzoną soczewicę wraz z marchewką zblendować lub rozgnieść widelcem dla uzyskania większych cząstek. Pieczarki obrać lub wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasmażyć na maśle wraz z cebulą. Suszone pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki w tym płatki owsiane i kasze jaglaną (surową) dodać do soczewicy i marchewki. Doprawić do smaku dużą ilością pieprzu, curry oraz pozostałymi ziołami. Do masy wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. otrębami.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok 50-60 minut. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz