To ciasto to świetnie zgrana kompozycja smaków. Puszysty kakaowy biszkopt przełożony masą budyniowo-kawową. A w samym środku ukryta niespodzianka - idealnie pasująca, pyszna kokosanka. Całość wieńczy polewa z gorzkiego kakao. Ciasto nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt mocno kawowe. Polecam Wam, bo jest pyszne :)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 2 budynie czekoladowe bez cukru,
- mąka pszenna (ilość mąki podana poniżej w sposobie przygotowania)*,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru.
- 200 g wiórek kokosowych,
- 6 białek,
- 180 g cukru.
- 2 szkl. mleka,
- 8 łyżek cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 4 żółtka,
- 1,5 kostki margaryny (375 g) – musi być miękka,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki gorącej wody przegotowanej,
- 25 ml wódki lub spirytusu (można pominąć, jeśli ciasto mają jeść też dzieci).
- 5 łyżek wody,
- ½ szkl. cukru,
- 150 g margaryny (ja używam Kasi),
- 50g kakao gorzkiego.
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
*Budynie wsypać do szklanki, resztę szklanki dopełnić mąką (razem ma być pełna szklanka). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Kokosanka:
Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę kokosową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180°C. (Blaszka musi być w takim samym rozmiarze jak ta, w której był pieczony biszkopt.) Po upieczeniu wystudzić.
Masa:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej przegotowanej wody i wystudzić. Dodać wódkę (lub spirytus) i wymieszać. Odstawić.
W 1 szkl. mleka dokładnie rozmieszać żółtka, budyń śmietankowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną (otrzymamy mieszankę budyniową). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlewać powoli mieszankę budyniową ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. ( Ja wlewam tą mieszankę budyniową dodatkowo przez sitko, żeby nie było grudek.) Na małym ogniu cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje, uważać żeby nie przypalić. Jak budyń już zgęstnieje, to od razu zestawić z pieca i jeszcze chwilkę mieszać. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia.
Margarynę miksować, aż stanie się prawie biała i trochę puszysta. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolitą masę. Następnie wlać powoli kawę z wódką i wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
Polewa:
Wodę z cukrem zagotować, dodawać kakao ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilę pogotować nadal ciągle mieszając, aż będzie całkiem gładka konsystencja. Zdjąć z pieca i po kawałeczku dodawać margarynę, mieszać aż się rozpuści (nie dodaję odrazu całego kawałka margaryny, żeby polewa się nie zważyła). Polewę należy przestudzić.
SKŁADANIE CIASTA:
Dolną część biszkopta posmarować ½ częścią masy, na to położyć część kokosową. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górną częścią biszkopta. Na koniec polać polewą. Całość można posypać troszkę wiórkami kokosowymi albo jakąś dekoracyjną posypką.
Ciasto wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc). Potem przechowywać również w lodówce albo innym chłodnym miejscu.
Kokosanka:
Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę kokosową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180°C. (Blaszka musi być w takim samym rozmiarze jak ta, w której był pieczony biszkopt.) Po upieczeniu wystudzić.
Masa:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej przegotowanej wody i wystudzić. Dodać wódkę (lub spirytus) i wymieszać. Odstawić.
W 1 szkl. mleka dokładnie rozmieszać żółtka, budyń śmietankowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną (otrzymamy mieszankę budyniową). Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlewać powoli mieszankę budyniową ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. ( Ja wlewam tą mieszankę budyniową dodatkowo przez sitko, żeby nie było grudek.) Na małym ogniu cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje, uważać żeby nie przypalić. Jak budyń już zgęstnieje, to od razu zestawić z pieca i jeszcze chwilkę mieszać. Budyń odstawić do całkowitego ostudzenia.
Margarynę miksować, aż stanie się prawie biała i trochę puszysta. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolitą masę. Następnie wlać powoli kawę z wódką i wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
Polewa:
Wodę z cukrem zagotować, dodawać kakao ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilę pogotować nadal ciągle mieszając, aż będzie całkiem gładka konsystencja. Zdjąć z pieca i po kawałeczku dodawać margarynę, mieszać aż się rozpuści (nie dodaję odrazu całego kawałka margaryny, żeby polewa się nie zważyła). Polewę należy przestudzić.
SKŁADANIE CIASTA:
Dolną część biszkopta posmarować ½ częścią masy, na to położyć część kokosową. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górną częścią biszkopta. Na koniec polać polewą. Całość można posypać troszkę wiórkami kokosowymi albo jakąś dekoracyjną posypką.
Ciasto wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc). Potem przechowywać również w lodówce albo innym chłodnym miejscu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz