Chrupiące orzechy w karmelu z miodem potrafią wywołać uśmiech na niejednej twarzy. Bardzo prosty i szybki przepis. Przepis jest dość słodki, ale zawsze można zmniejszyć ilość cukru jeśli ktoś liczy kalorie.
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki mleka
- 2 łyżki kakao
Składniki na zasmażkę z orzechów:
- 30-50 dag orzechów włoskich (im więcej tym lepiej)
- 1/2 szklanki cukru lub innego słodu
- 10 dag masła
- 2 łyżki miodu
Sodę rozpuścić z mlekiem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto w formie do tarty. Następnie wykonać zasmażkę zgodnie z przepisem poniżej. Przestudzoną masę orzechową wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180 orientacyjnie 20-30 minut. Można jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą.
Zasmażka: Skarmelizować cukier, dodać masło i miód i orzechy. Smażyć na bardzo wolnym ogniu przez 15 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz