Tarta z karmelizowanymi orzechami

Chrupiące orzechy w karmelu z miodem potrafią wywołać uśmiech na niejednej twarzy. Bardzo prosty i szybki przepis. Przepis jest dość słodki, ale zawsze można zmniejszyć ilość cukru jeśli ktoś liczy kalorie.




Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżki kakao

Składniki na zasmażkę z orzechów:
  • 30-50 dag orzechów włoskich (im więcej tym lepiej)
  • 1/2 szklanki cukru lub innego słodu
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu



Sodę rozpuścić z mlekiem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto.  Wyłożyć ciasto w formie do tarty. Następnie wykonać zasmażkę zgodnie z przepisem poniżej. Przestudzoną masę orzechową wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 180 orientacyjnie 20-30 minut. Można jeszcze polać rozpuszczoną czekoladą. 

Zasmażka: Skarmelizować cukier, dodać masło i miód i orzechy. Smażyć na bardzo wolnym ogniu przez 15 min.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...