Czekoladowe muffinki z malinami i bananami.

     Chciałam sprawdzić jak smakuje klasyczny smak bananów i malin w czekoladowych muffinkach. No i powiem, że sam zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia wystarczająco przekonuje mnie do takiego połączenia.



Składniki na 12 sztuk:
  • pół opakowania czekolady mlecznej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 170 gram (3/4 szklanki) cukru może być brązowy
  • 175 gram (1,5 szklanki) mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka 
  • cukier z prawdziwą wanilią/ cukier wanilinowy opakowanie
  • 2 banany najlepiej bardzo dojrzałe z brązowymi plamkami
  • garść malin

Wykonanie:
     Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką.Dodajemy banany pokrojone na plasterki , które dodatkowo rozgniatamy widelcem . W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę , którą dodajemy do masy jajeczno-bananowej. Na końcu wlewamy olej i garść malin i pierwsza miska zrobiona.
     Do drugiej miski przesiewamy mąkę , kakao , proszek do pieczenia , wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
     Teraz do mokrych składników dosypujemy sypkie i mieszamy tylko do połączenia składników (jeśli ciasto byłoby bardzo gęste dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy). Jeśli macie blachę metalową to wyłóżcie ją papierowymi foremkami , przy silikonowych nie ma takiej potrzeby. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...