ANANASOWIEC - połączenie biszkopta z kremem, ananasem i kokosem... obłędne!




         Przepis dostałam od swojej kuzynki Ani. Postanowiłam go wypróbować. Muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało to ciasto. Biszkopt jest puszysty, masa ananasowo-budyniowa po prostu obłędna i te kawałeczki ananasa, które są fajnie wyczuwalne w całej masie – mniam. Do tego wszystkiego jeszcze kokosanka i polewa z gorzkiego kakao – pychota! Idealne zestawienie!




SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej),  
  • 1 szkl. mąki tortowej,  
  • 1 szkl. cukru,  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
Część kokosowa:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej),  
  • 1 szkl. cukru,  
  • 20 dag wiórek kokosowych, 
Krem: 
  • ½ litra soku z ananasa (jeśli w puszce jest mniej soku, to różnice można uzupełnić wodą), 
  • ananasy z puszki (odsączone z soku i pokrojone w kosteczkę),
  • 1 łyżka cukru, 
  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej), 
  • 1 łyżka mąki tortowej, 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • ½ kostki masła (w temperaturze pokojowej),
  • ½ kostki margaryny (w temperaturze pokojowej). 
Polewa:
  • 5 łyżek wody, 
  • ½ szkl. cukru, 
  • 15 dag margaryny (ja używam Kasi), 
  • 5 dag kakao gorzkiego. 
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).




PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

        Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
        Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C (aż się ładnie zrumieni). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Część kokosowa:

        Białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę kokosową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180°C. (Blaszka musi być w takim samym rozmiarze jak ta, w której był pieczony biszkopt.)
Krem:

         W ½ szkl. soku z ananasa dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy(otrzymamy mieszankę budyniową). Resztę soku z ananasa zagotować z cukrem. Do zagotowanego soku wlewać powoli mieszankę budyniową (ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki). Ugotować budyń i wystudzić go.

        Masło i margarynę miksować, aż masa stanie się prawie biała i trochę puszysta. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować na jednolitą masę. Następnie dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa i delikatnie wymieszać łyżką.

         Krem podzielić na dwie części.

Polewa:

        Wodę z cukrem zagotować, dodawać kakao ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilę pogotować nadal ciągle mieszając, aż będzie całkiem gładka konsystencja. Zdjąć z pieca i po kawałeczku dodawać margarynę, mieszać aż się rozpuści (nie dodaję odrazu całego kawałka margaryny, żeby polewa się nie zważyła). Polewę należy przestudzić.


SKŁADANIE CIASTA:

        Dolną część ciasta posmarować ½  kremu, na to położyć część kokosową. Następnie znowu wyłożyć ½ kremu i przykryć górną częścią ciasta. Na koniec polać polewą. Całość można posypać troszkę wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi, tak dla dekoracji.

       Ciasto wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc).






1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...