Ciasto zachwyca wyglądem i jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie jest za słodkie, ponieważ do masy wykorzystujemy jogurty naturalne a pod galaretkę dajemy owoce kiwi i dzięki temu jogurtowiec jest rześki w smaku.
U mnie króluje kolor zielony i smak kiwi, ale to ciasto dowolnie można zmieniać. Bazą jest biszkopt, a masę jogurtową i galaretkę u góry można zrobić inną. Zamiast galaretek o smaku kiwi wystarczy użyć innych, np. truskawkowych i ułożyć pod galaretkę świeże truskawki. Wtedy ciasto będzie w ładnym truskawkowym kolorze.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej),
- 1 szkl. mąki tortowej,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jogurtowa:
- 1 litr jogurtu naturalnego,
- 4 galaretki (u mnie o smaku kiwi),
- 1 litr wody do rozrobienia galaretek.
Dodatkowo:
- 3 galaretki (u mnie o smaku kiwi),
- 1.3 litra wody do rozrobienia galaretek,
- około 5 – 6 sztuk świeżych kiwi.
Ja użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy). Jeśli blacha będzie troszkę większa to też może być, ciasto będzie troszkę niższe. U mnie galaretka zmieściła się w blaszce na styk.
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, potem powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (aż się ładnie zrumieni).
Po upieczeniu wystudzić i obciąć papier do pieczenia tak, aby był tylko do wysokości biszkopta, nie wyżej. Potem łatwiej będzie nam wyciągnąć kawałki pokrojonego już ciasta z blachy, bo nie będą sklejone z papierem. A od blachy ładnie oddzielimy je nożem.
Masa jogurtowa i galaretka na wierzch:
W jednym naczyniu rozrobić 4 galaretki w 1 litrze przegotowanej gorącej wody. W drugim naczyniu rozrobić 3 galaretki w 1,3 litra przegotowanej gorącej wody. Galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. (Świeże kiwi posiada bowiem enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu.)
Jogurt naturalny miksujemy powoli dodając tężejącą galaretkę z pierwszego naczynia. Masa dość szybko tężeje, więc trzeba ją szybko wyłożyć na biszkopt. Trochę ją wyrównać i podociskać do biszkopta łyżką.
Na masę jogurtową ułożyć plasterki kiwi i całość zalać tężejącą galaretką z drugiego naczynia.
Ciasto wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.
Jogurtowca należy przechowywać w lodówce.
Ciacho wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńWitam, myślałam, że ananas i kiwi powodują, że galaretka się nie ścina! Widzę, że ciacho się udało. To jak to jest z tym kiwi?
OdpowiedzUsuńWitam, faktycznie świeże kiwi posiada enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Jednak, tak jak napisałam w przepisie, zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu. Kiwi należy obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie,myślę,że smakuje tak samo.Napewno w najbliższym czasie skuszę się je zrobić.Gratulacje,świetny przepis.Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńJakim cudem galaretka na kiwi stężała? Kiwi wydziela enzymy rozkładające białko ( żelatyna).
OdpowiedzUsuńWitam, faktycznie świeże kiwi posiada enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Jednak, tak jak napisałam w przepisie, zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu. Kiwi należy obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńW upalne dni orzeźwiające ciasto kiwi jest chyba jednym z lepszych rozwiązań. Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam biszkopt,i wyrósł mi na prawie całą wysokość blaszki ! ;-) Musialam ściąć 1/3,bo nie zmieściłabym masy,o galaretce nie wspomnę.Następnym razem chyba trochę zmniejszę porcje.Pozdrawiam.Jeszcze nie próbowaliśmy,bo zastyga w lodówce. :-)
OdpowiedzUsuńWitam placek świetny. Wykonałam wg przepisu kiwi obrałam pokroiłam sparzyłam wrząca wodą, osuszyłam plasterki tak jak mówi przepis .Świetnie się prezentował , galaretka stężała była twarda. Super !!!. Po kilku godzinach sprawdziłam w lodówce, a na moim placku zbierała się woda chyba sok rozpuszczonej galaretki. Trzeba było szybko konsumować. Potwierdzam : placek łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny no i efektownie wygląda:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń