Ciasto JOGURTOWIEC " ZIELONE OCZKO" - czyli kiwi i jogurt naturalny w roli głównej...


          
          Ciasto zachwyca wyglądem i jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie jest za słodkie, ponieważ do masy wykorzystujemy jogurty naturalne a pod galaretkę dajemy owoce kiwi i dzięki temu jogurtowiec jest rześki w smaku. 
          U mnie króluje kolor zielony i smak kiwi, ale to ciasto dowolnie można zmieniać. Bazą jest biszkopt, a masę jogurtową i galaretkę u góry można zrobić inną. Zamiast galaretek o smaku kiwi wystarczy użyć innych, np. truskawkowych i ułożyć pod galaretkę świeże truskawki. Wtedy ciasto będzie w ładnym truskawkowym kolorze.





SKŁADNIKI:

 
Biszkopt:

  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej), 
  • 1 szkl. mąki tortowej, 
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa jogurtowa:
  • 1 litr jogurtu naturalnego, 
  • 4 galaretki (u mnie o smaku kiwi),
  • 1 litr wody do rozrobienia galaretek.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki (u mnie o smaku kiwi), 
  • 1.3 litra wody do rozrobienia galaretek,
  • około 5 – 6 sztuk świeżych kiwi.

           Ja użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy). Jeśli blacha będzie troszkę większa to też może być, ciasto będzie troszkę niższe. U mnie galaretka zmieściła się w blaszce na styk. 


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:


          Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, potem powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
          Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (aż się ładnie zrumieni). 

          Po upieczeniu wystudzić i obciąć papier do pieczenia tak, aby był tylko do wysokości biszkopta, nie wyżej. Potem łatwiej będzie nam wyciągnąć kawałki pokrojonego już ciasta z blachy, bo nie będą sklejone z papierem. A od blachy ładnie oddzielimy je nożem.

Masa jogurtowa i galaretka na wierzch:
 

          W jednym naczyniu rozrobić 4 galaretki w 1 litrze przegotowanej gorącej wody. W drugim naczyniu rozrobić 3 galaretki w 1,3 litra przegotowanej gorącej wody. Galaretki odstawić do całkowitego wystudzenia.
          Kiwi obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. (Świeże kiwi posiada bowiem enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu.)
          Jogurt naturalny miksujemy powoli dodając tężejącą galaretkę z pierwszego naczynia. Masa dość szybko tężeje, więc trzeba ją szybko wyłożyć na biszkopt. Trochę ją wyrównać i podociskać do biszkopta łyżką. 
          Na masę jogurtową ułożyć plasterki kiwi i całość zalać tężejącą galaretką z drugiego naczynia. 
          Ciasto wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

          Jogurtowca należy przechowywać w lodówce.


10 komentarzy :

  1. Witam, myślałam, że ananas i kiwi powodują, że galaretka się nie ścina! Widzę, że ciacho się udało. To jak to jest z tym kiwi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, faktycznie świeże kiwi posiada enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Jednak, tak jak napisałam w przepisie, zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu. Kiwi należy obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

      Usuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie,myślę,że smakuje tak samo.Napewno w najbliższym czasie skuszę się je zrobić.Gratulacje,świetny przepis.Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakim cudem galaretka na kiwi stężała? Kiwi wydziela enzymy rozkładające białko ( żelatyna).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, faktycznie świeże kiwi posiada enzym, który rozkłada białko, a co za tym idzie galaretka z tym owocem nie chce zastygnąć. Jednak, tak jak napisałam w przepisie, zabieg sparzenia pokrojonych plasterków kiwi spowoduje, że galaretka zastygnie bez problemu. Kiwi należy obrać i pokroić w plasterki (u mnie grubości ok. 3 – 4 mm). Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 3 - 4 minuty. Następnie odlać wodę, wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. W upalne dni orzeźwiające ciasto kiwi jest chyba jednym z lepszych rozwiązań. Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam biszkopt,i wyrósł mi na prawie całą wysokość blaszki ! ;-) Musialam ściąć 1/3,bo nie zmieściłabym masy,o galaretce nie wspomnę.Następnym razem chyba trochę zmniejszę porcje.Pozdrawiam.Jeszcze nie próbowaliśmy,bo zastyga w lodówce. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam placek świetny. Wykonałam wg przepisu kiwi obrałam pokroiłam sparzyłam wrząca wodą, osuszyłam plasterki tak jak mówi przepis .Świetnie się prezentował , galaretka stężała była twarda. Super !!!. Po kilku godzinach sprawdziłam w lodówce, a na moim placku zbierała się woda chyba sok rozpuszczonej galaretki. Trzeba było szybko konsumować. Potwierdzam : placek łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny no i efektownie wygląda:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...