Jabłkowe róże z ciastem francuskim

Widziałam je wielokrotnie i zawsze robiły na mnie wrażenie. Szybki deser i naprawdę efektowny. Wystarczy 35 minut i już możemy cieszyć się pysznymi ciastkami. A zapach przy pieczeniu jaki rozchodzi się po domu obłędny.... jabłka z cynamonem w sam raz na jesienne wieczory.


Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
  • pół cytryny
  • 3/4 szklanki cukru ja użyłam brązowego
  • 3 szklanki wody
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu + cukier brązowy do obsypania ciasta francuskiego 
Wykonanie:
     Prace zaczynamy od zagotowania 3 szklanek wody z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Jabłka nie obieramy tylko dzielimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy pokrojone plasterki i gotujemy 5 minut. Ciasto francuskie posypujemy cukrem i cynamonem i tniemy wzdłuż dłuższej krawędzi na 2 cm paski. Na każdym pasku układamy odsączone plasterki jabłka, zaginamy i rolujemy.Wkładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. :)







1 komentarz :

  1. Kiedyś już gdzieś widziałam takie babeczki i zawsze miałam ochotę je zrobić. Teraz narobiłyście mi smaka.. chyba nie będę zbyt długo myśleć i je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...