Ciasto jest przepyszne, szybko i prosto się je przygotowuje. Mnie urzekło swoim smakiem i jestem jego ogromną fanką :) Bardzo lubię śliwki i połączenie ich z kruchym ciastem daje naprawdę smaczny duet.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 szkl. mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 łyżka smalcu,
- ¾ szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%).
- 2 łyżki cukru,
- 5 białek (w temperaturze pokojowej),
- szczypta soli,
- 1 kisiel (smak dowolny, u mnie truskawkowy).
- ok. 800 g śliwek,
- ok. 2 łyżki bułki tartej (do posypania pod śliwki).
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm.
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę, smalec i mąkę posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem zmieszać. Potem dodać żółtka, śmietanę i dobrze zagnieść ciasto (dość dobrze je wyrobić). Ciasto podzielić na 3/4 i 1/4. Mniejszą część włożyć w woreczku do zamrażalnika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno blachy, następnie ponakłuwać je widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec 15 minut (ja piekłam bez termoobiegu). Potem ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać troszkę bułką tartą (bułka wchłonie sok, który puszczą śliwki podczas pieczenia).
Śliwki umyć, wypestkować. Na podpieczone i posypane bułką tartą ciasto wyłożyć połówki śliwek (układać skórką do dołu, czyli krojoną częścią do góry).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać cukier. Na końcu dodać suchy kisiel i wymieszać delikatnie łyżką. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na śliwki i rozsmarować w miarę równo. Z zamrażalnika wyciągnąć ciasto i zetrzeć je na grubych oczkach na pianę.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C (ja piekłam bez termoobiegu) i piec ok. 45 minut.
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń