Muffinki potrójnie czekoladowe z nadzieniem budyniowym

  Czekolada powoduje uśmiech a jak potroimy smak czekolady to potrójny uśmiech :) Muffinki w tym wydaniu są miękkie, puchate i rozpływają się w ustach. Same odchodzą pięknie od papierków. Więc jak ktoś kocha czekoladę zapraszam do wypróbowania.

Składniki na 12 sztuk:
    • 2 szklanki mąki
    • 4 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
    • 2 duże jajka
    • 250 ml mleka
    • 3/4 szklanki cukru 
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 budyń czekoladowy
    Do środka: 

    • 1 budyń o smaku toffi
    • 0,5 litra mleka
Przygotowanie:
    Najlepiej zacząć od przygotowania i ostudzenia budyniu. Ja wybrałam o smaku toffi, ale może być wedle uznania. W pierwszym naczyniu musimy wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, budyń. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, olej, mleko. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 1/2 wysokości na to łyżka ostudzonego budyniu i na to ponownie ciasto. 
   Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...