Czekolada powoduje uśmiech a jak potroimy smak czekolady to potrójny uśmiech :) Muffinki w tym wydaniu są miękkie, puchate i rozpływają się w ustach. Same odchodzą pięknie od papierków. Więc jak ktoś kocha czekoladę zapraszam do wypróbowania.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń o smaku toffi
- 0,5 litra mleka
Do środka:
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania i ostudzenia budyniu. Ja wybrałam o smaku toffi, ale może być wedle uznania. W pierwszym naczyniu musimy wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, budyń. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, olej, mleko. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 1/2 wysokości na to łyżka ostudzonego budyniu i na to ponownie ciasto.
Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.
Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez około 25 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz