Szarlotka, czy jak kto woli jabłecznik, pod każdą postacią cieszy się u nas w domu dużym zainteresowaniem. Tym razem padło na przepyszną szarlotkę przykrytą słodką kołderką czyli pianką z białek. Musicie wypróbować ten przepis, bo smak tej szarlotki jest cudowny i zapada w pamięci na długo. :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej,
- 220 g margaryny lub masła,
- 1 łyżka smalcu,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
- 2/3 szkl. cukru,
- 5 białek (w temperaturze pokojowej),
- szczypta soli.
- 1,5 – 2 kg jabłek,
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu (według uznania),
- 2 – 3 łyżki bułki tartej (do posypania pod jabłka).
Użyłam blachy o wymiarach ok. 25cm x 40cm.
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę, smalec i mąkę posiekać nożem. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem zmieszać. Potem dodać żółtka i dobrze zagnieść ciasto. Następnie włożyć je w woreczku do lodówki na ok. 1 – 2 godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno blachy, następnie ponakłuwać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec 15 minut (ja piekłam bez termoobiegu). Potem ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać troszkę bułką tartą (bułka wchłonie sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia).
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pociąć na cienkie plasterki (ja starłam je na tarce z ostrzem do plasterków). Na podpieczone i posypane bułką tartą ciasto wyłożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać porcjami cukier. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na jabłka i rozsmarować w miarę równo. Dodatkowo można np. widelcem zrobić na pianie z białek ozdobne wzorki.
Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (ja piekłam bez termoobiegu) i piec ok. 30 - 4o minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz