CIASTECZKA OWSIANE

     Kruche, maślane i zdrowe. Nawet maluchy chętnie je wcinają. Zdrowa alternatywa dla sklepowych ciastek. I spokojnie można dać je dziecku do szkoły na drugie śniadanie.


SKŁADNIKI:
  • 200 gram masła,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypt soli,
  • 3 szklanki płatków owsianych drobnych.

WYKONANIE:
     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami. Masło ucieramy na puch wraz z cukrem i wanilią a na końcu dokładamy jajko. Do masy dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem i przestępujemy do formowania ciasteczek. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości orzecha lub ciut większe i formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze. Ciasteczka rosną i się lekko rozlewają, dlatego należy zachować między nimi odstępy. Ciasteczka pieczemy w zależności od wielkości od 15 do 20 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...