SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE - zapach i smak wywołuje błogi uśmiech na twarzy konsumującego :) Sprawdźcie sami :)


          Dostałam od rodziców przepyszne jabłka z ich ogrodu, pomyślałam sobie, że zrobię przyjemność moim domownikom i upiekłam ich ulubione ciasto. Oczywiście chodzi o szarlotkę :) Podczas pieczenia po domu unosił się cudowny zapach jabłek i cynamonu. Ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, a smak - mmm… mniam… Ta szarlotka ma tylko jedną małą wadę, jest tak pyszna, że niebywale szybko znika i blacha zostaje pusta :) 


 

SKŁADNIKI:


Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 margaryna (u mnie Kasia),
  • 4 żółtka,
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%).
 
Dodatkowo:
  • cukier puder (do posypania ciasta), 
  • ok. 1,5 – 2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych),
  • 2 - 3 garści rodzynek (opcjonalnie),
  • ok. 0,5 - 1 łyżeczki cynamonu, 
  • 1 - 2 płaskich łyżek bułki tartej (do posypania pod starte jabłka).
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).


 

PRZYGOTOWANIE:

           Margarynę z mąką posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wszystko razem zmieszać. Potem dodać żółtka i śmietanę. Dobrze zagnieść ciasto i całość podzielić na dwie części. Jedną część włożyć w woreczku do zamrażalnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Drugą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno blachy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) i podpiec 10 minut. Potem ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać troszkę bułką tartą (bułka wchłonie sok, który puszczą jabłka podczas pieczenia).

         Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiegoś naczynia. Do jabłek wrzucić rodzynki i dodać cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. Na podpieczone i posypane bułką tartą ciasto rozłożyć jabłka.

         Z zamrażalnika wyciągnąć ciasto i zetrzeć je na grubych oczkach na jabłka. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) i piec ok. 50 - 60 minut.
        Kiedy ciasto trochę przestygnie można je posypać cukrem pudrem.

        Polecam również wypróbować to ciasto z innymi owocami. Jeśli będą to np. śliwki to należy je wypestkować i układać skórką do dołu (krojoną częścią do góry).












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...