Muffinki z kaszą jaglaną i bananem

Jeśli ktoś nie przepada za kaszą jaglaną, ten wypiek jest dla niego. Smak kaszy niewyczuwalny a struktura muffinek idealna. Muffinki są miękkie, puszyste i kakaowe. 

Składniki na 12 sztuk:
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotujemy 1/4 szklanki w 3/4 szklanki wody),
  • 250 g mąki pszennej lub razowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju, 
  • 2 jajka
  • jeden dojrzały banan.

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, olej i mleko i rozgnieciony widelcem banan. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając na koniec przestudzoną kaszę jaglaną. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do każdej foremki. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC lub 170ºC na termoobiegu. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...