- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotujemy 1/4 szklanki w 3/4 szklanki wody),
- 250 g mąki pszennej lub razowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka
- jeden dojrzały banan.
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, olej i mleko i rozgnieciony widelcem banan. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając na koniec przestudzoną kaszę jaglaną. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do każdej foremki. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC lub 170ºC na termoobiegu. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz