Przepis na ten sernik jest już stary i sprawdzony. Nadaje się na każdą okazję, święta, wizyta gości ale również wtedy, kiedy mamy nieodpartą ochotę na coś pysznego.
SKŁADNIKI:
Ciemne ciasto:
- 250 g margaryny,
- 1 szkl. cukru,
- ¾ szkl. wody,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Masa serowa:
Użyłam blachy 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).
- 1 kg sera twarogowego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),*
- 300 g cukru,
- 4 jajka,
- 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy),
- 100 g masła lub margaryny,
- ok. 150 g rodzynek (jeśli nie lubicie można pominąć).
- cukier puder do posypania ciasta albo polewa (przepis na polewę znajdziecie w tym poście: KLIK )
Użyłam blachy 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).
PRZYGOTOWANIE:
Ciemne ciasto:
Wodę razem z cukrem zagotować, nie ściągając z pieca dodać margarynę i mieszać, żeby się rozpuściła, potem dodać kakao, wymieszać dokładnie i znowu zagotować. Całość dobrze ostudzić. Dodać jajka i wszystko zmiksować. Następnie dodawać porcjami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i miksować, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.
Masa serowa:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser, jajka, cukier, budyń i rozpuszczoną margarynę umieścić w misie miksera i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczone i wystudzone wcześniej ciemne ciasto wylać masę serową. Potem na ser delikatnie wylać drugą część ciemnego ciasta. Całość piec w 180°C około 30 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. Posypać cukrem pudrem albo polać polewą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz