SERNIK W CIEMNYM CIEŚCIE... Urzekające smakiem zestawienie :)


          
         Przepis na ten sernik jest już stary i sprawdzony. Nadaje się na każdą okazję, święta, wizyta gości ale również wtedy, kiedy mamy nieodpartą ochotę na coś pysznego.
         Ciasto ładnie się prezentuje i zawsze się udaje. Połączenie ciasta kakaowego z sernikiem to przepyszny sposób na to, żeby na twarzach gości ukazało się zadowolenie. Ja osobiście bardzo lubię tą wersję sernika i Wam też polecam, spróbujcie.


SKŁADNIKI:

Ciemne ciasto:

  • 250 g margaryny,
  • 1 szkl. cukru,
  • ¾ szkl. wody,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie),*
  • 300 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy),
  • 100 g masła lub margaryny,
  • ok. 150 g rodzynek (jeśli nie lubicie można pominąć).
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta albo polewa (przepis na polewę znajdziecie w tym poście: KLIK )
* Ja daje ser półtłusty, nie z wiaderka.

Użyłam blachy 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).


PRZYGOTOWANIE:

Ciemne ciasto:

         Wodę razem z cukrem zagotować, nie ściągając z pieca dodać margarynę i mieszać, żeby się rozpuściła, potem dodać kakao, wymieszać dokładnie i znowu zagotować. Całość dobrze ostudzić. Dodać jajka i wszystko zmiksować. Następnie dodawać porcjami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i miksować, żeby składniki dokładnie się połączyły.
         Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.

Masa serowa:
         Margarynę rozpuścić i ostudzić. Ser, jajka, cukier, budyń i rozpuszczoną margarynę umieścić w misie miksera i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką.

         Na podpieczone i wystudzone wcześniej ciemne ciasto wylać masę serową. Potem na ser delikatnie wylać drugą część ciemnego ciasta. Całość piec w 180°C około 30 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. Posypać cukrem pudrem albo polać polewą.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...