OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM - zdrowo i smacznie :)


          Te muffinki są dowodem na to, że to co zdrowe, nie koniecznie musi być nudne i niesmaczne. W ich składzie znajdziecie bardzo zdrowe płatki owsiane (są praktycznie niewyczuwalne). Muffinki nie zawierają także białego cukru, słodzone są niewielką ilością miodu. Dzięki dodatkowi oleju i rabarbaru są wilgotne. Są umiarkowanie słodkie, więc doskonałe dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków. Idealnie nadają się zarówno do herbaty, jak i na drugie śniadanie. Stanowią naprawdę ciekawą i smaczną alternatywę na przekąskę w ciągu dnia.


SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk): 
  • 1 ½ szkl. mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich, 
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego, 
  • 1/2 szkl. oleju, 
  • 1/3 szkl. płynnego miodu, 
  • 250 g rabarbaru.


PRZYGOTOWANIE:

         Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i wymieszać.
         Do osobnego naczynia dać jogurt naturalny, olej, miód i jajko, wszystko dokładnie wymieszać łyżka lub trzepaczką. Następnie dodać do miski z przesianą mąką, dołożyć pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać łyżką.
         Jeśli macie metalową formę do muffinek, to wyłóżcie ją papierowymi papilotkami, przy silikonowych nie ma takiej potrzeby. Foremki wypełnić ciastem do ¾ ich wysokości i piec przez ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, aż się ładnie zarumienią(do suchego patyczka). Po wyjęciu muffinek z piekarnika poczekać 10 minut i dopiero potem wyjąć je z formy. 



         Przepis pochodzi z gazetki „Przepisy czytelników”, nadesłany został przez Panią Małgorzatę Pankiewicz.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...