Te muffinki są dowodem na to, że to co zdrowe, nie koniecznie musi być nudne i niesmaczne. W ich składzie znajdziecie bardzo zdrowe płatki owsiane (są praktycznie niewyczuwalne). Muffinki nie zawierają także białego cukru, słodzone są niewielką ilością miodu. Dzięki dodatkowi oleju i rabarbaru są wilgotne. Są umiarkowanie słodkie, więc doskonałe dla tych, którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków. Idealnie nadają się zarówno do herbaty, jak i na drugie śniadanie. Stanowią naprawdę ciekawą i smaczną alternatywę na przekąskę w ciągu dnia.
- 1 ½ szkl. mąki,
- 1 jajko,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. płatków owsianych górskich,
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1/3 szkl. płynnego miodu,
- 250 g rabarbaru.
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i wymieszać.
Do osobnego naczynia dać jogurt naturalny, olej, miód i jajko, wszystko dokładnie wymieszać łyżka lub trzepaczką. Następnie dodać do miski z przesianą mąką, dołożyć pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać łyżką.
Jeśli macie metalową formę do muffinek, to wyłóżcie ją papierowymi papilotkami, przy silikonowych nie ma takiej potrzeby. Foremki wypełnić ciastem do ¾ ich wysokości i piec przez ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, aż się ładnie zarumienią(do suchego patyczka). Po wyjęciu muffinek z piekarnika poczekać 10 minut i dopiero potem wyjąć je z formy.
Przepis pochodzi z gazetki „Przepisy czytelników”, nadesłany został przez Panią Małgorzatę Pankiewicz.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz