BABKA EKSPRESOWA – pyszna i w mig gotowa :)

        
          Babka z serii tych łatwych i super szybkich w przygotowaniu. Do jej zrobienia nie potrzebujecie robota. Idealna, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Wystarczy parę minut i wrzucacie ją do nagrzanego piekarnika. Jest puszysta i mięciutka. Nic dodać, nic ująć, tylko wypróbować :)


SKŁADNIKI:
  • 2 szkl. mąki, 
  • ¾ szkl. cukru (ja dałam ½ szkl.), 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ½ cukru waniliowego, 
  • 1 szkl. mleka, 
  • 100 g masła/ margaryny, 
  • 2 jajka. 
Dodatkowo:
  • troszkę margaryny albo masła do wysmarowania formy, 
  • bułka tarta do wysypania formy, 
  • cukier puder albo polewa czekoladowa do ozdobienia. 
Przepis na formę do babki lub keksówkę.


PRZYGOTOWANIE: 

          Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C . Masło/ margarynę roztopić w rondelku i ostudzić.
          Do jednego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Składniki suche dobrze wymieszać łyżką.
          Do drugiego naczynia dać jajka, roztopione masło/margarynę i mleko (wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką). Następnie wlać do naczynia z suchymi składnikami. Wszystko mieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia składników (nie trzeba używać miksera).
          Formę do pieczenia wysmarować margaryną lub masłem i posypać bułką tartą (a jeśli pieczecie w keksówce, to można wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wylać do formy i piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
         Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem albo polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić według uznania :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...