Babka z serii tych łatwych i super szybkich w przygotowaniu. Do jej zrobienia nie potrzebujecie robota. Idealna, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Wystarczy parę minut i wrzucacie ją do nagrzanego piekarnika. Jest puszysta i mięciutka. Nic dodać, nic ująć, tylko wypróbować :)
SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki,
- ¾ szkl. cukru (ja dałam ½ szkl.),
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ cukru waniliowego,
- 1 szkl. mleka,
- 100 g masła/ margaryny,
- 2 jajka.
- troszkę margaryny albo masła do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
- cukier puder albo polewa czekoladowa do ozdobienia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C . Masło/ margarynę roztopić w rondelku i ostudzić.
Do jednego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Składniki suche dobrze wymieszać łyżką.
Do drugiego naczynia dać jajka, roztopione masło/margarynę i mleko (wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką). Następnie wlać do naczynia z suchymi składnikami. Wszystko mieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia składników (nie trzeba używać miksera).
Formę do pieczenia wysmarować margaryną lub masłem i posypać bułką tartą (a jeśli pieczecie w keksówce, to można wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wylać do formy i piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem albo polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić według uznania :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz