SKŁADNIKI:
- 250 g margaryny (miękkiej, w temperaturze pokojowej),
- 1,5 szkl. cukru (ja daje mniej, ok. 1szkl.),
- 4 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 500 g rabarbaru (łodyg nie obieramy), zamiast rabarbaru można użyć również innych owoców,
- cukier puder do posypania ciasta.
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kawałki. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dalej dodawać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować do połączenia składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Na ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar (lub inne owoce). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 min.
Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz