CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM - proste, szybkie i przepyszne :)


         W sezonie rabarbarowym nie mogło u nas zabraknąć tego ciasta. Ciasta ucierane należą do tych prostych w wykonaniu i szybkich, a jednocześnie bardzo smacznych i rozpływających się w ustach. Przepis na to ciasto dostałam od mojej kochanej mamy i powiem Wam, że ciasto z niego wychodzi rewelacyjne. Jest bardzo puszyste i przepyszne. Dziś w wersji z rabarbarem, ale możecie je podać również z innymi owocami sezonowymi.


SKŁADNIKI:
  • 250 g margaryny (miękkiej, w temperaturze pokojowej), 
  • 1,5 szkl. cukru (ja daje mniej, ok. 1szkl.), 
  • 4 jajka, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 
  • 2 szkl. mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru (łodyg nie obieramy), zamiast rabarbaru można użyć również innych owoców, 
  • cukier puder do posypania ciasta. 
Użyłam blachy 33cm x 22cm.


PRZYGOTOWANIE: 

         Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm kawałki. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dalej dodawać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować do połączenia składników.
         Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Na ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar (lub inne owoce). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 min.
         Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...