Sałatka z prażonym słonecznikiem... smak, który warto poznać :)


          Muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam. Zachwyciła mnie u mojej kuzynki Anulki i oczywiście wzięłam od niej przepis. Od tamtego czasu często serwuję tą sałatkę i wszystkim bardzo smakuje. Jej zaletą jest również to, że szybko się ją przygotowuje. Połączenie kapusty pekińskiej, wędzonej piersi z kurczaka, kukurydzy, zupek chińskich, majonezu i prażonego słonecznika daje mistrzowski smak. Uwielbiam jak w sałatce coś chrupie i tu prażony słonecznik jest idealny :) 


SKŁADNIKI:
  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska, 
  • 1 puszka kukurydzy, 
  • 2 wędzone piersi z kurczaka (ok. 500g), 
  • ok. 150 – 200 g słonecznika łuskanego (Można dać mniej, albo więcej, według smaku.), 
  • 2 zupki chińskie (smak - rosół), 
  • ok. 5 – 6 dużych łyżek majonezu (można dać mniej). 


PRZYGOTOWANIE:

         Kapustę umyć, pokroić w kostkę (część zieloną i trochę tej białej też). Kukurydzę odsączyć na sitku. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Makaron z zupki chińskiej (suchy) pokruszyć. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej patelni (bez tłuszczu), często mieszając, żeby go nie przypalić.
Majonez wymieszać z suchą przyprawą z zupki chińskiej (dać dwa lub jedno opakowania, według swojego smaku).
        Wszystko dokładnie razem wymieszać, odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...