Ciasto:
- 100 g suchego maku (może być też mak suchy mielony),
- 150 g masła (może być też margaryna),
- 3 jajka,
- 225 g cukru,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć),*
- 240 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 g umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru (łodyg nie obieramy).
- 60 g pokruszonych płatków migdałowych,
- 150 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 100 g masła pokrojonego w kostkę (może być też margaryna).
- cukier puder do posypania.
Przepis na blaszkę 24 x 28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm.
Masło roztopić w rondelku, wsypać mak, mieszać i gotować razem na małym ogniu około 3-4 minuty, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do rondelka z masłem i z makiem dodać jogurt, wymieszać i wlać do jajek. Wszystko razem miksować dodając skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony rabarbar.
Zrobić kruszonkę. Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać masło i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać rozłożony na cieście rabarbar.
Piec w 180°C do zarumienienia, czyli około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony rabarbar.
Zrobić kruszonkę. Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać masło i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać rozłożony na cieście rabarbar.
Piec w 180°C do zarumienienia, czyli około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz