MAKOWE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ… Pysznie i chrupiąco :)


          Bardzo fajne ciasto, które łączy w sobie ciekawe smaki. Jest puszyste i zarazem chrupiące za sprawą maku i migdałowej kruszonki. Nie jest za słodkie, tylko takie w sam raz. Charakteru dodaje też kwaskowaty rabarbar, a kruszonka z migdałami jest po prostu rewelacyjna. Ciasto jest proste w przygotowaniu i świetnie smakuje.


SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 100 g suchego maku (może być też mak suchy mielony),
  • 150 g masła (może być też margaryna),
  • 3 jajka,
  • 225 g cukru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć),*
  • 240 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 g umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru (łodyg nie obieramy). 
Kruszonka:
  • 60 g pokruszonych płatków migdałowych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę (może być też margaryna).
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania. 
*Cytrynę należy najpierw dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Przepis na blaszkę 24 x 28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm.


PRZYGOTOWANIE:
         Masło roztopić w rondelku, wsypać mak, mieszać i gotować razem na małym ogniu około 3-4 minuty, odstawić do wystygnięcia. 
         Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do rondelka z masłem i z makiem dodać jogurt, wymieszać i wlać do jajek. Wszystko razem miksować dodając skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
         Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony rabarbar.
         Zrobić kruszonkę. Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać masło i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać rozłożony na cieście rabarbar.
          Piec w 180°C do zarumienienia, czyli około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z tego bloga: KLIK.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...