CIASTO AMERYKAŃSKIE czyli SALCESON Z JABŁKAMI I BAKALIAMI... obłędne i proste!!!


         To ciasto nazywane jest czasem plackiem amerykańskim, a czasem salcesonem z jabłkami i bakaliami.
         Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzeba do tego nawet miksera. W mojej wersji ciasto jest na prawdę peeeełne jabłek :) , do tego orzechy i rodzynki. Jest wilgotne i po prostu przepyszne. Znika ze stołu w parę minut. Serdecznie polecam :)



SKŁADNIKI:
  • 1,4 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek), 
  • 1 szkl. cukru, 
  • 8 łyżek oleju, 
  • 125 g grubo posiekanych orzechów włoskich (ok. 1 szkl.), 
  • 75 g rodzynek (ok. ½ szkl.), 
  • 2 jajka (rozm. XL), 
  • 3 szkl. mąki, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 płaska łyżeczka sody, 
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki cynamonu (można pominąć, jak kto woli :)). 
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania. 
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy).



PRZYGOTOWANIE:

          Nie wyciągajcie miksera, wystarczy tylko łyżka. :)
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego naczynia (musi być duże, bo w tym naczyniu mieszamy potem wszystkie składniki i po prostu wygodniej się miesza). Do tego wsypać cukier, dodać olej, orzechy i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i pozostawić na 1 godzinę. 
          Potem do jabłek dodać jajka i wymieszać. Mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę wymieszać razem w osobnym naczyniu i dodać do jabłek. Wszystko razem ponownie dobrze wymieszać, żeby jabłka obtoczyły się ciastem. (Ciasto jest dość gęste i trochę ciężko się je miesza.) 
         Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. 
         Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...