Łatwiej i szybciej się już nie da. Niepotrzebny jest nawet mikser. Babka jest rewelacyjna i super szybka w przygotowaniu. Wystarczy 5 minut, by już można ją wkładać do nagrzanego piekarnika. Składniki zazwyczaj są pod ręką, czyli w domu. Ta babka zawsze się udaje i jest po prostu przepyszna. Jest wilgotna, puszysta i mięciutka. Degustacja nie kończy się na jednym kawałku.
Przepis dostałam od mojej kuzynki Ani i zdecydowanie przypadł mi do gustu, dlatego dzielę się nim także z Wami i serdecznie polecam wypróbujcie.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru (ja dałam ¾ szkl.),
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. oleju,
- 1 jajko.
- troszkę margaryny albo masła do wysmarowania formy,
- bułka tarta do wysypania formy,
- cukier puder albo polewa czekoladowa do ozdobienia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C . Do jednego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Składniki suche dobrze wymieszać łyżką.
Do drugiego naczynia dać jajko, olej i mleko (wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką). Następnie wlać do naczynia z suchymi składnikami. Wszystko mieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia składników (nie trzeba używać miksera).
Formę do pieczenia wysmarować margaryną lub masłem i posypać bułką tartą (a jeśli pieczecie w keksówce, to można wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wylać do formy i piec przez około 50 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem albo polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić według uznania :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz