Błyskawiczny w przygotowaniu, nie potrzeba nawet miksera. Chlebek jest puszysty, aromatyczny i trochę wilgotny. Jest idealny jako ciasto, przekąska lub na drugie śniadanie z masełkiem lub dżemem. Jednym słowem rozpływa się w ustach. Świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych już bananów.
Porcja na średniej wielkości keksówkę:
- 1,5 szkl. mąki
- 1 duże jajko
- 1/3 szkl. cukru
- 3 duże dojrzałe banany (takie już z brązowymi plamami)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- opcjonalnie dwie garście żurawiny albo rodzynek
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Zaczynamy od rozgniecenia bananów
widelcem na papkę, następnie dodajemy jajko i olej, mieszamy. Potem dodajemy
przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko mieszamy krótko
do połączenia składników.
Do
wyłożonej papierem do pieczenia keksówki przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 50 - 60 minut
w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Opcjonalnie ciasto można udekorować
lukrem i migdałami albo po prostu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- łyżka ciepłej przegotowanej wody
- cukier puder ( tyle, ile zabierze sok, tzn. dodawać po łyżce i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości)
Rada:
Jeśli masz w domu banany i nie są one jeszcze
takie przejrzałe (z czarnymi plamkami) to możesz położyć koło nich kilka
jabłek, to przyśpieszy dojrzewanie bananów.
Trochę
istotnych informacji na temat bananów!!!
Skórka dobrze dojrzałego banana jest pełna brązowych
plam i kropek. Może nie wygląda to zbyt ładnie, ale warto jeść właśnie takie
banany! Zwykle takie brązowe plamy na owocach kojarzą
się z tym, że są one już zepsute, co powoduje, że są unikane. W przypadku
bananów nic bardziej błędnego!!!
Zielone banany zawierają niestety sporo
ciężkostrawnej skrobi, która dopiero w czasie dojrzewania, zamienia się w
cukry proste, czyli glukozę, sacharozę i fruktozę – stąd słodki smak dojrzałego
banana. W bananach zielonych stosunek skrobi do cukrów
wynosi 20:1, podczas gdy w żółtych proporcje są całkowicie odwrócone i wynoszą
1:20.
Dojrzały banan ma dużo więcej wartościach
odżywczych. Zawiera dużo węglowodanów, zajmuje czołowe miejsce wśród
świeżych owoców , jeśli chodzi o tą kwestię. Banany mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Zawierają
dużą ilość mikroskładników, np. witaminy (C, B1, B2,
B12, A, E),
potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód i beta-karoten, selen.
W bananach znajdują się także związki hormonalne,
jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
Całkiem
dojrzały banan produkuje substancję zwaną CMN (Czynnik Martwicy Nowotworów),
która ma zdolność zwalczania patologicznych komórek (ma przeciwrakowe zdolności). Im bardziej dojrzały banan i ciemne plamy tym
większa odporność. CMN pobudza produkcję białych krwinek, które pomagają
walczyć z problemami zdrowotnymi.
Banany
oddziaływają pozytywnie na wiele różnych aspektów zdrowotnych, m.in.:
Ciśnienie
krwi. Dzięki
dużej zawartości potasu i małej
zawartości soli banany świetnie pomagają obniżać ciśnienie.
Anemia.
Banany są bogate w żelazo, więc mogą stymulować produkcję hemoglobiny we krwi .
Depresja.
Po zjedzeniu banana czujemy się lepiej. Dzieje się tak, ponieważ banany
zawierają tryptofan. Jest to taki typ protein, które nasz organizm zamienia na
serotoninę. Serotonina pomaga się zrelaksować, polepsza nastrój i uszczęśliwia.
Zgaga.
Te owoce działają odkwaszająco na nasz
organizm, (banan może pomóc na zgagę).
Zaparcia.
Mają dużą ilość błonnika,(pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu jelit).
Banan zawiera cztery razy więcej protein, dwa razy
więcej węglowodanów, trzykrotnie więcej fosforu, pięć razy więcej witaminy A i
żelaza, dwa razy więcej innych witamin i minerałów niż np. jabłko.
Ważną informacją jest to, że w dojrzałych bananach
skrobia zmienia się w cukry proste, łatwiejsze do strawienia ale mogące szybko
podnieść cukier, co nie jest wskazane w przypadku osób chorych na cukrzycę lub np.
mających nietolerancję węglowodanów.
Bananów nie przechowujemy w lodówce, bo tracą swoje
właściwości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz