CZEKOLADOWO KAKAOWE BOMBY MAGNEZOWE- ZDROWE MUFFINKI

     Jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia pisałyśmy w poście tu
     A teraz przedstawiamy muffinki, które zadbają o zwiększony poziom tego cennego pierwiastka. Szybkie, smaczne, aromatyczne i zdrowe . 

Składniki na 12 muffinek :

Składniki suche :

  • 180 gram mąki, 
  • 15 gram otrąb pszennych,
  • 15 gram zarodków pszennych,
  • 15 gram płatków górskich żytnich, 
  • 25 gram kakao,
  • 150 gram cukru,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej albo potłuczonej, 
  • 1/2 łyżeczki sody, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 gram lekko uprażonych pestek dyni,
  • garść migdałów drobno pokrojonych.
Składniki mokre :
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki oleju.
Do przyozdobienia:
  • 12 kostek gorzkiej czekolady,
  • mielone migdały,
  • prażone pestki dyni. 
Wykonanie 

     Zgodnie z zasadami wykonywania muffinek w jednej misce łączymy składniki suche w drugiej składniki mokre. Musimy pamiętać, żeby przy składnikach mokrych w pierwszej kolejności zacząć od jajek, które należy roztrzepać.Dopiero do nich należy dodać kolejne mokre składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek za pomocą łyżki (tylko do połączenia składników).
    Formę do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175 stopni (termoobieg) 25-30 minut. 
    Po upieczeniu na każdą gorącą muffinkę kładziemy kostkę czekolady i czekamy do roztopienia. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i zmielonymi migdałami.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...