KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ

   
          
         Pyszne kruche ciasto, kwaskowate wiśnie i pianka z białek. Uwielbiam poprostu to ciasto. Wykorzystałam właśnie wisnie, bo wszyscy domownicy bardzo je lubią i akurat jest na nie sezon. Dodatkowo miałam dobrego pomocnika przy zrywaniu wiśni, mój synek bardzo lubi pomagać w ogrodzie ;) Oczywiście ciasto można zrobić z innymi owocami, jakie kto lubi. Rozpływa się w ustach i konsumując je, ciężko powstrzymać się od kolejnych kawałków. Ciasto nie zdążyło jeszcze dobrze wystygnąć, kiedy połowa już znikła :)



SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 margaryna (u mnie Kasia),
  • 1 łyżka smalcu,
  • 5 żółtek,
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%).

Pianka:

  • 1/2 szkl. cukru,
  • 5 białek (w temperaturze pokojowej),
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • cukier puder (do posypania ciasta),
  • ok. 800 g wiśni,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • trochę bułki tartej (do posypania pod wiśnie).

    Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm.


PRZYGOTOWANIE:

         Wiśnie wydrylować i zasypać 4-5 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na ok. 1,5 godziny (żeby puściły sok). Po tym czasie odcedzić je na durszlaku lub sitku.

         Margarynę, smalec i mąkę posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem zmieszać. Potem dodać żółtka i śmietanę. Dobrze zagnieść ciasto i całość podzielić na 3/4 i 1/4. Mniejszą część włożyć w woreczku do zamrażalnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nią dno blachy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu) i podpiec 10 minut. Potem ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać troszkę bułką tartą (bułka wchłonie sok, który puszczą wiśnie podczas pieczenia).
         Na podpieczone i posypane bułką tartą ciasto rozłożyć wydrylowane i odsączone wiśnie.

         Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać porcjami cukier. Ubitą pianę wyłożyć delikatnie na wiśnie i rozsmarować w miarę równo.

          Z zamrażalnika wyciągnąć ciasto i zetrzeć je na grubych oczkach na pianę. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu) i piec ok. 45 minut.
         Kiedy ciasto trochę przestygnie można je posypać delikatnie cukrem pudrem.

         Polecam również wypróbować to ciasto z innymi owocami. Jeśli będą to np. śliwki to należy je wypestkować i układać skórką do dołu (krojoną częścią do góry). A z kolei jabłka można obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Idealnie pasują też porzeczki. Chyba prawie wszystkie owoce pasują do tego ciasta.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...