Warkocz drożdżowy trzy smaki - malinowo-jagodowo-czekoladowy.

     Maliny, jagody i krem czekoladowy a to wszystko zamknięte w drożdżówce trzy smaki . Pyszna aromatyczna i każdy znajdzie swoją ulubioną część.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 ml mleka ciepłego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 70 g masła roztopionego,
  • szczypta soli.
 DODATKOWO:
  • nutella,
  • maliny,
  • jagody,
  • cukier brązowy,
  • 1 jajko do posmarowania.




SPOSÓB WYKONANIA
     Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Pozostawić by drożdże mogły popracować. W pozostałej części mleka rozpuścić masło.
     Do miksera dodać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na wolnych obrotach lub starym dobrym obyczajem ręcznie. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać odrobinę mąki.

    Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia (30-40 minut). Po tym czasie podzielić na 3 części i rozwałkować. Na każdą część nałożyć inne dodatki. W moim przypadku były to maliny , jagody posypane cukrem brązowym i nutella. Rolady które powstaną zaplatamy w warkocz i pozostawiamy na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (ja użyłam termoobiegu) 40 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...