ORZEŹWIAJĄCY PIEGUSEK z masą kokosowo-cytrynową i dżemem z kiwi i agrestu... zestawienie idealne ;)


          Ciasto jest faktycznie orzeźwiające i łączy w sobie kilka smaków. Fajnie chrupiący mak zatopiony w biszkopcie, masa kokosowo-cytrynowa, do tego zieloniutka kwaskowa masa o smaku kiwi i agrestu, a całość posypana prażonym kokosem, to wszystko razem daje zestawienie idealne. Ten piegusek podbił swoim smakiem podniebienia wszystkich, którzy go u mnie spróbowali. Serdecznie polecam to ciasto, wypróbujcie je i cieszcie się jego orginalnym smakiem.


         To ciasto poleciła mi moja kuzynka Sylwia. Przepis znalazła tutaj, ja wprowadziłam jednak małe zmiany.

SKŁADNIKI:

Biszkopt makowy:
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 szkl. suchego maku,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa kokosowo-cytrynowa:
  • 600 ml śmietany 30%,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 3/4 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Masa dżemowa:
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 400 – 560 g dżemu o smaku kiwi i agrestu (lub kiwi i limonki),
  • 2 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Posypka:
  • ok. 70 g - 100 g wiórek kokosowych (do posypania ciasta),
  • 1 łyżka cukru.

Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy). 


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt makowy:
         Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę porcjami dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką, potem powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Nie używam już miksera, żeby biszkopt był bardziej puszysty.
         Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40 minut w 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem (aż się ładnie zrumieni). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Masa kokosowo-cytrynowa:
        Rozrobić dokładnie 2 galaretki cytrynowe w 3/4 szkl. przegotowanej gorącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
         W misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodając porcjami cukier puder, następnie dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy tężejąca galaretkę cytrynową i dokładnie łączymy.
         2/3 masy wykładamy na dolny blat biszkoptu makowego, a 1/3 masy wykładamy na wierzch górnego blatu. Oba blaty z masą schładzamy w lodówce ok. pół godziny (nie kładziemy jeden na drugi).

Masa dżemowa:
         Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szkl. przegotowanej gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną już tężeć mieszamy je z dżemem (ja użyłam miksera na wolnych obrotach). Zieloną masę wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu pokryty masą kokosową. Następnie wkładamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć (ale nie będzie jeszcze całkowicie ścięta!) przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki.

Posypka
          Na suchą patelnię wysypać wiórki i posypać cukrem, prażyć na złoty kolor często mieszając.(Uwaga: łatwo przypalić, więc nie odchodźcie od patelni.) Wystudzić.

         Ciasto posypać wystudzonymi wiórkami. Przechowywać w lodówce.



5 komentarzy :

  1. Bardzo ładnie się prezentują! Chyba się skuszę :-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny! http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Upieklam ten placek i jest bardzo smaczny. Nie jest trudny do wykonania. Nie było w sklepie dżemu agresywnego i zastąpiłam morelowym i galaretka pomarańczowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieklam placek i wyszedł bez problemów. Łatwy w wykonaniu a efekt rewelacja. W sklepie nie było dżemu agresywnego i zastąpiłam morelowym z galaretka pomarańczowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. upieczone i na razie siedzi w lodówce, dam znać jak smakuje, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też upiekłam, ale żadnej rewelacji, jest dobry, ale myślałam że będzie o wiele smaczniejszy. Wygląda lepiej niż smakuje, jeśli go jeszcze upiekę, to do śmietany nie dodam kokosu. Ogólnie ciasto dobre aczkolwiek dla mnie trochę za suche, najbardziej smakował dżem z galaretkami, słodko kwaśny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...