CIASTO DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ - efektowne, puchate i pyszne.


 Ciasto drożdżowe z pyszną nutellą, które można odłamywać jak bułki lub pokroić. Fantastyczne w smaku, puchate, wilgotne i nawet na 3 dzień smakuje pysznie. Zaplecione w gwiazdę dodaje uroku każdemu stołowi. Można wykorzystać oczywiście różne farsze i nutelle zastąpić choćby marmoladą, masą makową, czy białym serem.


     Jak widać ja do wyrobienia ciasta użyłam miksera, który doskonale sobie radzi z ciastem drożdżowym. Ja wyrabiałam około 20 minut. 






SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki tortowej,
  • 250 ml mleka ciepłego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 70 g masła roztopionego,
  • szczypta soli.
 DODATKOWO:
  •  nutella,
  • 1 jajko do posmarowania.



SPOSÓB WYKONANIA 
     Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Pozostawić by drożdże mogły popracować. W pozostałej części mleka rozpuścić masło. 
     Do miksera dodać przesianą mąkę, cukier,  szczyptę soli, jajka, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na wolnych obrotach lub starym dobrym obyczajem ręcznie. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia (30-40 minut)
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Przygotować papier do pieczenia i ułożyć pierwszy krążek. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć na kolejnych warstwach. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
     Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka - najlepiej położyć na środek szklankę. Każdy wycięty kawałek przekręcić raz lub dwa. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przełożyć na blachę np. do pizzy czy tarty. Przykryć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 
     Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (160 stopni termoobieg- 180 stopni normalnie) ok 20-25 minut.





















1 komentarz :

  1. Z masą makową lub startymi jabłkami również wychodzi super ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...