CIASTO MARCHEWKOWE - REWELACYJNY SMAK I SZYBKIE PRZYGOTOWANIE!!!




         Ciasto jest wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne o lekko korzennym smaku. Marchewka mięknie podczas pieczenia i nadaje ciastu bardzo fajną konsystencję. Bez obaw smak marchewki nie jest wyczuwalny, goście będą zaskoczeni, że to ciasto z marchwi. Jest idealne, pyszne i nie można mu się oprzeć, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Znika ze stołu w tempie błyskawicznym.

( blacha około 25 x 21 cm, mierzyłam dno blachy)




SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • ¾ szkl cukru 
  • 1 szkl oleju 
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 2 szkl surowej marchewki startej na dużych oczkach (ja dociskam marchewkę w szklance dość ciasno) 
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (przyprawy do piernika) 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ¾ szklanki rodzynek (obtoczonych w mące) 
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 g serka kremowego, kanapkowego słonego (typu Philadelphia, Turek) ja użyłam Philadelphia śmietankowy 
  • 50 g miękkiej margaryny (np. Kasia) 
  • ¾ szkl cukru pudru
DO DEKORACJI:
  • płatki migdałowe 
  • orzechy włoskie (nie koniecznie)



WYKONANIE CIASTA
         W pierwszej kolejności ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę (aż masa zmieni kolor na prawie biały). Następnie mieszając dalej powoli wlewamy olej. W osobnej misce mieszamy łyżką suche składniki (przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy, cynamon, sól i przyprawę korzenną). Potem do masy jajecznej dodajemy wymieszane suche produkty i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i orzechy i wszystko znowu delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy przez około 50 - 60 minut w temperaturze 1800C (do suchego patyczka).

         Rada: Gdyby ciasto przypiekało się już od góry, a nie byłoby jeszcze w środku dopieczone, to można je nakryć folią aluminiową i jeszcze dalej piec aż będzie gotowe.
        
         Ciasto musi dobrze wystygnąć i dopiero można je przekroić na dwa blaty.

WYKONANIE KREMU
          Za pomocą miksera ucieramy serek z miękką margaryną. Następnie dodajemy po łyżce cukier puder i dalej ucieramy.

SKŁADANIE CIASTA
          ½ kremu  rozsmarowujemy na ostudzonym dolnym blacie ciasta. Następnie przykrywamy górnym blatem i znowu smarujemy pozostałą częścią kremu. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy orzechami włoskimi (opcjonalnie).

         Ciasto wstawiamy do lodówki, aby krem troszkę  stężał.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...