Ciasto jest wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne o
lekko korzennym smaku. Marchewka mięknie podczas pieczenia i nadaje ciastu
bardzo fajną konsystencję. Bez obaw smak marchewki nie jest wyczuwalny, goście
będą zaskoczeni, że to ciasto z marchwi. Jest idealne, pyszne i nie można mu się
oprzeć, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Znika ze stołu w
tempie błyskawicznym.
( blacha
około 25 x 21 cm, mierzyłam dno blachy)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- ¾ szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 szkl surowej marchewki startej na dużych oczkach (ja dociskam marchewkę w szklance dość ciasno)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (przyprawy do piernika)
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki rodzynek (obtoczonych w mące)
- ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka kremowego, kanapkowego słonego (typu Philadelphia, Turek) ja użyłam Philadelphia śmietankowy
- 50 g miękkiej margaryny (np. Kasia)
- ¾ szkl cukru pudru
DO DEKORACJI:
- płatki migdałowe
- orzechy włoskie (nie koniecznie)
WYKONANIE CIASTA
W pierwszej
kolejności ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę (aż masa zmieni kolor na
prawie biały). Następnie mieszając dalej powoli wlewamy olej. W osobnej misce
mieszamy łyżką suche składniki (przesianą
mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy, cynamon, sól i przyprawę
korzenną). Potem do masy jajecznej dodajemy wymieszane suche produkty i
delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą
marchewkę oraz rodzynki i orzechy i wszystko znowu delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto
pieczemy przez około 50 - 60 minut w temperaturze 1800C (do suchego
patyczka).
Rada: Gdyby ciasto
przypiekało się już od góry, a nie byłoby jeszcze w środku dopieczone, to można
je nakryć folią aluminiową i jeszcze dalej piec
aż będzie gotowe.
Ciasto musi dobrze wystygnąć i dopiero można je przekroić na dwa blaty.
WYKONANIE KREMU
Za pomocą
miksera ucieramy serek z miękką margaryną. Następnie dodajemy po łyżce cukier
puder i dalej ucieramy.
SKŁADANIE CIASTA
½ kremu
rozsmarowujemy na ostudzonym dolnym
blacie ciasta. Następnie przykrywamy górnym blatem i znowu smarujemy pozostałą
częścią kremu. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy orzechami
włoskimi (opcjonalnie).
Ciasto wstawiamy
do lodówki, aby krem troszkę stężał.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz