Sernik z rosą, aksamitny, z delikatną pianką

     Każdy, kto kiedykolwiek jadł taką wersję sernika wie, że uzależnia i na jednym kawałku się nie kończy. Jest bardzo delikatny, aksamitny i rozpływa się w ustach. Idealny na każdą imprezę, a ze stołu znika błyskawicznie. U mnie zawsze jest kłótnia i walka o ostatni kawałek.


Składniki na spód ciasta:
  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 całe jajo,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 margaryny,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Jajka z cukrem i margaryną utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem i szczelnie rozłożyć ciasto na dnie i bokach formy.


Składniki na masę serową:
  • 70 dkg sera tłustego mielonego (najlepszy taki pakowany jak kiełbaska),
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajo,
  • 1 cukier waniliowy.
     Jaja i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po trochu mielony ser, po trochu mleka do wyczerpania a na koniec budyń. Mas serowa będzie bardzo płynna i niech to nikogo nie przeraża. Następnie masę należy wlać na ciasto i piec 30 minut. W tym czasie ubić pianę z 4 białek i 4 łyżek cukru. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto rozłożyć pianę i piec jeszcze 30 minut. Temperatura pieczenia to 180-200 lub termoobieg 160-180 stopni.



6 komentarzy :

  1. kiedyś jadłam pycha - mam przepis i muszę zrobić ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka blaszka do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna uzyc maala zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna uzyc masla zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze z masłem, zawsze robiłam z margaryną. Choć wydaje mi się, że chyba z masłem też powinno być ok :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...