Wykorzystanie
zwykłych bułek do masy to było coś, co mnie zaskoczyło. Bez większego namysłu
postanowiłam, że muszę wypróbować ten przepis. Opłacało się! Ciasto jest
puszyste, masa delikatna i kremowa. Smak bułek wcale nie jest wyczuwalny a
sprawiają one, że masa ma bardzo fajną konsystencję. Dodatek kokosu i dżemu z
czarnej porzeczki to tzw. „ kropka nad i ”. Ciasto nie jest kosztowne, jest
proste w wykonaniu a smak rewelacyjny!
SKŁADNIKI:
Ciasto
6 jajek (w temp. pokojowej)
3/4
szklanki cukru
1,5
szklanki mąki pszennej tortowej
6 łyżek
oleju
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 zwykłe
bułki
2,5
szklanki mleka
0,5
szklanki cukru
1 cukier
waniliowy
20 dag
wiórek kokosowych
1
margaryna (ja używam Kasi, trzeba wyciągnąć ją dużo
wcześniej z lodówki, żeby nie była twarda)
wcześniej z lodówki, żeby nie była twarda)
Posypka
10 dag
wiórek kokosowych
1 łyżka
cukru
Do przełożenia dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
ok. 500 g (może być trochę mniejszy słoiczek)
Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy)
Wykonanie ciasta
Do
mieszania wszystkich składników używam miksera. Najpierw
trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, następnie żółtka. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem
do pieczenia. Na samym końcu dodać olej. Ciasto piec
w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180°C. Po
upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Wykonanie kremu
Mleko
zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i wydrążonym środkiem z bułek (dokładnie
wydrążamy cały środek). Jak już wszystko razem się zagotuje to całość chwilę zblendować
blenderem, aby nie było grudek następnie dodać wiórki kokosowe. Czekamy do całkowitego
wystygnięcia. Margarynę miksować, aż stanie się prawie biała i trochę puszysta. Dalej miksując dodawać powoli
po jednej łyżce wystudzoną masę i miksować.
Posypka
Na suchą
patelnię wysypać wiórki i posypać cukrem, prażyć na złoty kolor często
mieszając.(Uwaga: łatwo przypalić, więc nie odchodźcie od patelni).
Składanie ciasta
Dolną
część ciasta posmarować ½ dżemu, na to wyłożyć 2/3 kremu i delikatnie rozsmarować, następnie położyć górną część ciasta i znowu posmarować resztą dżemu, a na dżem delikatnie rozłożyć 1/3 kremu. Całość posypać
wystudzonymi wiórkami. Ciasto wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc).
Ciasto bardzo dobre, ładnie wygląda, dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń