CIASTO ŁABĘDZI PUCH - PYSZNE, PUSZYSTE, DELIKATNE I PROSTE !!!




          Wykorzystanie zwykłych bułek do masy to było coś, co mnie zaskoczyło. Bez większego namysłu postanowiłam, że muszę wypróbować ten przepis. Opłacało się! Ciasto jest puszyste, masa delikatna i kremowa. Smak bułek wcale nie jest wyczuwalny a sprawiają one, że masa ma bardzo fajną konsystencję. Dodatek kokosu i dżemu z czarnej porzeczki to tzw. „ kropka nad i ”. Ciasto nie jest kosztowne, jest proste w wykonaniu a smak rewelacyjny!



SKŁADNIKI:

Ciasto
6 jajek (w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
3 zwykłe bułki
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
20 dag wiórek kokosowych
1 margaryna (ja używam Kasi, trzeba wyciągnąć ją dużo
 wcześniej z lodówki, żeby nie była twarda)

Posypka
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka cukru

Do przełożenia dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki  ok. 500 g (może być trochę mniejszy słoiczek)

Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm (mierzyłam dno blachy)

Wykonanie ciasta
Do mieszania wszystkich składników używam miksera. Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Potem białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać olej. Ciasto piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180°C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.



Wykonanie kremu
Mleko zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i wydrążonym środkiem z bułek (dokładnie wydrążamy cały środek). Jak już wszystko razem się zagotuje to całość chwilę zblendować blenderem, aby nie było grudek następnie dodać wiórki kokosowe. Czekamy do całkowitego wystygnięcia. Margarynę miksować, aż stanie się prawie biała i trochę puszysta. Dalej miksując dodawać powoli po jednej łyżce wystudzoną masę i miksować.


Posypka
Na suchą patelnię wysypać wiórki i posypać cukrem, prażyć na złoty kolor często mieszając.(Uwaga: łatwo przypalić, więc nie odchodźcie od patelni).

Składanie ciasta
Dolną część ciasta posmarować ½ dżemu, na to wyłożyć  2/3 kremu i delikatnie rozsmarować, następnie położyć górną część ciasta i znowu posmarować resztą dżemu, a na dżem delikatnie rozłożyć 1/3 kremu. Całość posypać wystudzonymi wiórkami. Ciasto wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc).




1 komentarz :

  1. Ciasto bardzo dobre, ładnie wygląda, dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...