To ciasto powstało spontanicznie. Bardzo lubię popularny chlebek bananowy i często go piekę, tylko zawsze używałam do tego keksówki. Potem ciasto lekko posypywałam cukrem pudrem lub polewałam lukrem i gotowe. Tym razem jednak pomyślałam, że zrobię trochę inaczej - upiekłam go w tortownicy i dodałam mu nutę cytrynową w postaci masy śmietanowo-cytrynowej, a całość udekorowałam plasterkami bananów i galaretką cytrynową. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę rewelacyjnie. Ciasto znikło w tempie ekspresowym, co świadczy o tym, że moim domownikom bardzo smakowało :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki,
- 1 duże jajko,
- 1/3 szkl. cukru,
- 3 duże dojrzałe banany (takie już z brązowymi plamami),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 1/2 szklanki oleju.
Masa:
- 1 galaretka cytrynowa,
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej),
- 1 szkl. wody do rozrobienia galaretek.
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1 litr wody do rozrobienia galaretek,
- 2 banany.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Zaczynamy od rozgniecenia bananów widelcem na papkę, następnie dodajemy jajko i olej, mieszamy. Potem dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko mieszamy krótko do połączenia składników.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24-25 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, bokami wysmarowanymi margaryną i obsypanymi bułką tartą. Powierzchnię ciasta wyrównać. Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Rozpiąć tortownicę i wyczyścić jej boki z bułki tartej. Ponownie zamknąć tortownicę.
Rada:
Jeśli masz w domu banany i nie są one jeszcze takie przejrzałe (z czarnymi plamkami) to możesz położyć koło nich kilka jabłek, to przyśpieszy dojrzewanie bananów.
Masa:
Rozrobić 1 galaretkę w 1 szklance przegotowanej gorącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodając porcjami tężejąca galaretkę.
Masę wlać do tortownicy na ciasto, całość wstawić do lodówki i poczekać, aż stężeje.
Dodatkowo:
2 galaretki rozrobić w 1 litrze przegotowanej gorącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jak galaretka będzie lekko tężeć, to dopiero wtedy obrać banany i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie i od razu zalać tężejącą galaretką tak, aby dokładnie przykryło banany. (Galaretka nie może być płynna, musi być już taka tężejąca, żeby banany nie wypłynęły na powierzchnię, bo ściemnieją.)
Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.
Bananowca przechowujemy w lodówce.
Cudnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń