CIASTO NA MAŚLANCE Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ... Słodko-kwaśne połączenie... Pyszne!



          
          Połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej, chrupiącej, kokosowej kruszonki razem z delikatnym ciastem maślankowym daje unikalny i rewelacyjny smak. Samych porzeczek pewnie bym nie zjadła, bo dla mnie są za kwaśne, ale w cieście bardzo mi smakują, fajnie podkreślają smak. Ciasto przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Zamiast porzeczek można wykorzystać dowolne owoce sezonowe, albo mrożone. Kto, co lubi…
           Ja podałam ciasto na talerzu udekorowanym liśćmi porzeczki i świeżymi owocami. Całość prezentowała się naprawdę fajnie i apetycznie.




SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 szkl. oleju,
  • 1 szkl. maślanki (ewentualnie jogurtu naturalnego),
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
  • 0,5 kostki masła lub margaryny,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki,
  • ok. 100g wiórek kokosowych.
Dodatkowo:
  • kilka garści porzeczek (ok. 300 – 400 g, nie więcej bo ciasto może się zapaść i zrobi się zakalec).
           Polecam również inne owoce sezonowe albo mrożone. Jeśli nie macie akurat w domu żadnych owoców, nie przejmujcie się, bo z samą kruszonką ciasto też jest bardzo smaczne.

         Użyłam blachy o wymiarach ok. 33cm x 22cm.
 



PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
          Najpierw trzeba oddzielić białka od żółtek. Potem ubić białka na sztywną pianę i cały czas mieszając dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka cały czas mieszając, potem porcjami olej i kolejno maślankę, a na końcu dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
         Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Na ciasto ułożyć wcześniej umyte i osuszone na ręczniku papierowym owoce.

Kruszonka:
         Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, cukier i kokos wymieszać łyżką w jakiejś misce. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miski. Następnie wszystko razem rozdrobnić palcami, aż zacznie się kruszyć, taką kruszonką posypać ciasto. (Owoce mają być pod kruszonką.)

          Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180
°C (bez termoobiegu) lub 160°C (z termoobiegiem) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka). 



3 komentarze :

  1. Przepiękne zdjęcia :) Porzeczki jeszcze nie zagościły w tym sezonie w mojej kuchni, ale uwielbiam takie kwaskowate ciasta. Wygląda wspaniale. Zapraszam do siebie :) http://vitraillight.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne i na czasie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto przepyszne :) Na dwóch kawałkach degustacja się nie zakończyła.. ;) Serdecznie polecam ten smak lata :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...