Maliny, jagody i krem czekoladowy a to wszystko zamknięte w drożdżówce trzy smaki . Pyszna aromatyczna i każdy znajdzie swoją ulubioną część.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej,
- 250 ml mleka ciepłego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 70 g masła roztopionego,
- szczypta soli.
DODATKOWO:
- nutella,
- maliny,
- jagody,
- cukier brązowy,
- 1 jajko do posmarowania.
SPOSÓB WYKONANIA
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Pozostawić by drożdże mogły popracować. W pozostałej części mleka rozpuścić masło.
Do miksera dodać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na wolnych obrotach lub starym dobrym obyczajem ręcznie. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia (30-40 minut). Po tym czasie podzielić na 3 części i rozwałkować. Na każdą część nałożyć inne dodatki. W moim przypadku były to maliny , jagody posypane cukrem brązowym i nutella. Rolady które powstaną zaplatamy w warkocz i pozostawiamy na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (ja użyłam termoobiegu) 40 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz