Składniki na spód ciasta:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 całe jajo,
- 1 żółtko,
- 1/2 margaryny,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka z cukrem i margaryną utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem i szczelnie rozłożyć ciasto na dnie i bokach formy.
- 70 dkg sera tłustego mielonego (najlepszy taki pakowany jak kiełbaska),
- 1/2 litra mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 szklanka cukru,
- 3 żółtka,
- 1 jajo,
- 1 cukier waniliowy.
Jaja i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po trochu mielony ser, po trochu mleka do wyczerpania a na koniec budyń. Mas serowa będzie bardzo płynna i niech to nikogo nie przeraża. Następnie masę należy wlać na ciasto i piec 30 minut. W tym czasie ubić pianę z 4 białek i 4 łyżek cukru. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto rozłożyć pianę i piec jeszcze 30 minut. Temperatura pieczenia to 180-200 lub termoobieg 160-180 stopni.
kiedyś jadłam pycha - mam przepis i muszę zrobić ♥
OdpowiedzUsuńjaka blaszka do pieczenia?
OdpowiedzUsuńBlaszka 33x22 cm
UsuńMozna uzyc maala zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńMozna uzyc masla zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze z masłem, zawsze robiłam z margaryną. Choć wydaje mi się, że chyba z masłem też powinno być ok :)
Usuń