Kwaśny smak czerwonych porzeczek dobrze komponuje się z czekoladowym ciastem. Dlatego w sezonie na jedne z moich ulubionych owoców wybór padł na bardzo dobre ciasto, w którym porzeczki stanowią kwaśną nutę na tle jogurtowej masy z dodatkiem kaszy manny. Zaskakująca tekstura i smak. Ciasto czym dłużej leży tym jest coraz lepsze. Tak, że spokojnie można upiec nawet jeden dwa dni przed przyjazdem gości.
Składniki na ciemne ciasto:
Składniki na ciemne ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie czekoladowe,
- 20 dag masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wykonanie ciemnego ciasta:
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodawałam żółtka. Następnie zmieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę, budynie, sól i proszek do pieczenia) i nadal miksując dodawałam je po 1 łyżce do masy maślano-jajecznej. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą wylepiłam spód blaszki i wstawiłam do lodówki.
Składniki na masę z kaszki manny:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- duży kubeczek jogurtu 400 ml,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 12 dag kaszki manny,
- 1/2 kg obranych, czerwonych porzeczek.
- szczypta soli.
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier i dalej ubijając, aż cukier całkiem się rozpuści. Ubite białka łączymy delikatnie z jogurtem (już przy użyciu drewnianej łyżki, a nie miksera!), a następnie dosypałam budyń i kaszkę.
Gotową masę wylałam na wyjęte z lodówki ciasto i obsypałam porzeczkami, a na wierzch potarłam na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Blacha 30x25 cm.
Ciasto rewelacyjne, właśnie dzisiaj upiekłam.Bardzo polecam i bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńprzed chwilą wstawiłam do piecyka ciekawa jestem co wyjdzie
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę ��
OdpowiedzUsuń